E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9176
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Trūcīgai personai parasti piemēro samazinātu TI amata atlīdzības taksi

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2016
Ivans Borisovs

MK noteikumu Nr. 451 "Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm" 11. punkts nosaka, ka zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5, ja persona normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir atzīta par trūcīgu, bet, ja personai piešķirts politiski represētās personas statuss, samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5, ir zvērināta tiesu izpildītāja pienākums. Izriet, ka tiesu izpildītājam ir tiesības, nevis pienākums samazināt amata atlīdzības taksi. Man ir piešķirts trūcīgas personas statuss nepārtraukti 2,5 gadu laikā un tajā laikā 2015. g. oktobrī ZTI, vēršot piedziņu no manis kreditora labā, viņa neizmantoja šīs tiesības. Jautājums: Kā praktiski realizējas šīs tiesības? Kādam jābūt nopietnam pamatam, lai šīs tiesības ZTI labprātīgi realizē?

A
atbild:
01. aprīlī, 2016

Ministru kabineta noteikumu Nr. 451 "Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm" 11. punkts nosaka, ka zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5, ja persona normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir atzīta par trūcīgu, bet, ja personai piešķirts politiski represētās personas statuss, samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5, ir zvērināta tiesu izpildītāja pienākums.

No šīs tiesību normas izriet, ka tas ir tiesu izpildītāja kompetencē izvērtēt, vai parādniekam, kam ir trūcīgas personas statuss, šīs tiesības realizē vai ne. Praksē, ja parādnieks tiesu izpildītājam uzraksta iesniegumu un pievieno izziņu par trūcīgas personas statusu, šis koeficients parasti tiek piemērots.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas