E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9093
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Ja ir cita piekļuve īpašumam, ceļa servitūtu var likvidēt

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2016
Māris Gailis

Vai ir pamats lūgt likvidēt ceļa servitūtu, ja piekļuvei uz īpašumu ir līdzvērtīga alternatīva? Kur jāvēršas ar lūgumu likvidēt servitūtu?

A
atbild:
16. martā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Civillikuma 1237.pantā noteikts - „kā personālie, tā reālie servitūti izbeidzas: 1) ar atteikšanos no tiem; 2) ar tiesības un pienākuma sakritumu vienā personā; 3) ar kalpojošās vai valdošās lietas bojā eju; 4) ar atceļoša nosacījuma iestāšanos vai termiņa notecējumu; 5) ar izpirkumu; 6) ar noilgumu”.

Ja servitūta ceļš vairs nav vienīgais, kas ļauj piekļūt attiecīgajam objektam, tad izzūd arī pamats šāda apgrūtinājuma pastāvēšanai, tātad iestājies atceļošs nosacījums.

Civillikuma 1238.pantā ir teikts:Atteikties no piederoša servitūta var vai nu noteikti ar līgumu, ar kuru servitūta izlietotājs pārved to atpakaļ uz kalpojošās lietas īpašnieku, vai klusējot, ar to, ka servitūta izlietotājs piekrīt tādai kalpojošās lietas īpašnieka darbībai, ar kuru servitūtu izlietošana nav savienojama.”

Šajā gadījumā svarīgi, uz kāda pamata ceļa servitūts dibināts. Ja uz līguma pamata, tad vislabāk būtu, ja kalpojošā un valdošā īpašuma īpašnieki šajā dokumentā būtu iekļāvuši arī atceļošo nosacījumu, ar kuru servitūts izbeidzas (CL 1237.pants). Atsaucoties uz šo līgumu, abi  īpašnieki ar iesniegumu var vērsties zemesgrāmatu nodaļā un kadastra reģistrā, lai atceltu apgrūtinājumu.

Saskaņā ar MK 2012.gada 10.aprīļa noteikumu Nr.263 „Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi” 111.punktu ierakstu par nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā dzēš, ja:

- iesniegts dokuments par ceļa servitūta izbeigšanu saskaņā ar Civillikuma 1237.pantu;

- iesniegts spēkā esošs tiesas nolēmums par ceļa servitūta atcelšanu vai tā neesamību;

- iesniegts apgrūtinājumu plāns, kas nesatur ziņas par iepriekš Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu, ja ceļa servitūta teritorija bija attēlota zemes robežu plānā vai apgrūtinājumu plānā, un zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumenti satur dokumentu par ceļa servitūta izbeigšanu.

Kā ceļa servitūta statuss likvidējams, detalizēti var uzzināt valsts zemes dienesta mājaslapā sadaļā “Ceļa servitūtu reģistrācija”.

Ja servitūts nodibināts ar tiesas lēmumu, iespējams, ka servitūta ceļa lietotājs Jūsu minēto alternatīvo risinājumu neatzīst, un tad jāvēršas tiesā ar iesniegumu (un grafisko pielikumu) par ceļa servitūta atcelšanu. Kad iegūts labvēlīgs tiesas nolēmums, uz tā pamata zemesgrāmatu nodaļā un kadastra reģistrā var dzēst īpašuma apgrūtinājumu – ceļa servitūtu.

Plašāka informācija par ceļa servitūtu izklāstīta LV portālā rakstā “Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas