E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5114
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme

Ceļa servitūtu nodibina, īpašniekiem savstarpēji vienojoties vai tiesas ceļā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2014
Inga

Labdien. Esmu aramzemes īpašniece un kaimiņos ir nopirkts zemes gabals un uzcelta māja. Jaunais kaimiņš jau kādu gadu nelegāli braukā pa mana īpašuma malu, lai piekļūtu savai mājai. Zemes plānā nekādi ceļi nav paredzēti. Līdz šim nekas ar mani kā īpašnieku nav saskaņots. Kaimiņš piedraud ar tiesu, ka viņam pienākas ceļš uz savu māju un ka pagasta domē ieteikts šāds risinājums. Nezinu, kādas man ir tiesības, un kā labāk rīkoties?

A
atbild:
10. septembrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma „Par autoceļiem” 6.1pants „Ceļa servitūts” nosaka:

„(1) Ja kāda īpašnieka zemes gabalu, kuru viņš ieguvis sakarā ar īpašuma tiesību atjaunošanu vai zemes privatizāciju, pievedceļš nesavieno ar valsts vai pašvaldības ceļu, šādam īpašniekam ir servitūta tiesības lietot braukšanai citos zemes gabalos esošos ceļus vai ierīkot tos no jauna.

(2) Servitūtu nodibina Civillikumā (CL) noteiktajā kārtībā. Strīdus sakarā ar servitūta nodibināšanu izskata tiesa.”

Civillikuma 1231. pants nosaka: servitūtus nodibina 1) ar likumu; 2) ar tiesas spriedumu; 3) ar līgumu vai testamentu.

Ar likumu servitūtus nodibina tieši likumā „Par autoceļiem” minētajās situācijās, bet Jūsu minētajā gadījumā, šķiet, nav bijusi ne īpašuma tiesību atjaunošana, ne zemes privatizācija. Cilvēks vienkārši ir iegādājies zemes gabalu, kuram nav pievedceļa, un arī iepriekš tā nav bijis. Patlaban kaimiņš pa Jūsu īpašumu pārvietojas nelikumīgi.

CL 1235.pants nosaka: „No servitūta izrietošā lietu tiesība ir nodibināta un spēkā abām pusēm, t.i., valdošā un kalpojošā nekustamā īpašuma īpašniekiem, tikai pēc servitūta ierakstīšanas zemes grāmatās; līdz tam laikam viņu starpā pastāv vienīgi personiska saistība, kuras ierakstīšanu zemes grāmatās var tomēr prasīt katra puse, ja vien izpildīti visi citi servitūtam nepieciešamie noteikumi.”

Taču ir arī skaidrs, ka ceļš kaimiņam ir vajadzīgs, tādēļ ceļa servitūts acīmredzot būs jānodibina, ja vien ceļu nav iespējams ierīkot citā vietā. To var izdarīt civiltiesiskā ceļā, abiem kaimiņiem noslēdzot līgumu un pēc tam zemes īpašniekam šo apgrūtinājumu nostiprinot zemesgrāmatā. Ja vienošanās nav iespējama, tad jautājums risināms tiesas ceļā.

Lai iespējamā ceļa servitūta jautājumu risinātu tiesiski korekti, ieteicams konsultēties ar juristu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas