E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6545
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme

Jau uzbūvētām ēkām piebraucamā ceļa platums nav noteikts

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. februārī, 2015
Arvīds

Labdien! Rīgas pilsētā daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pagalma iebraucamajam ceļam ir 2 īpašnieki. No ielas pagalmā iebraucamā sākuma ceļa posms atrodas uz 2 zemju īpašumiem, robeža iet pa ceļa vidu (ceļu lieto vēl blakus mājas un pagalmā esošas atsevišķas būves firmas īpašnieki un klienti). Tālāk gar dzīvojamo māju ejošais pagalma ceļa posms līdz gājēju trotuāram ar stāvvietām pieder citam īpašniekam. Vai lūdzu varat pateikt, kādas ir normatīvās prasības pagalma iebraucamā ceļa platumam (lai var brīvi iebraukt ugunsdzēšamās mašīna, krāns, lielās avārijas dienestu mašīnas, atkritumu izvedēji)? Katra atsevišķā pagalma iebraucamā ceļa posma īpašuma apsaimniekotājs vēlas veikt servitūta nostiprinājumu Zemesgrāmatā.

A
atbild:
25. februārī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā norādīts Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr.34 „Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi”, piebraukšanas iespējas ugunsdzēsības un glābšanas tehnikai nodrošina atbilstoši attiecīgo būvju projektēšanas būvnormatīviem un Ministru kabineta noteikumiem Nr.498 „Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 201-10"Būvju ugunsdrošība".

Šo noteikumu 37.punktā par piebraucamajiem ceļiem teikts: „Ugunsdzēsības tehnikai paredzēto piebrauktuvju, iebrauktuvju un caurbrauktuvju platums ir vismaz 3,5 metri, augstums - vismaz 4,25 metri. Rekonstruējamām, renovējamām un restaurējamām būvēm atļauts saglabāt esošos caurbrauktuvju gabarītus.”

Jāteic gan, ka ceļa servitūta nodibināšanai nav tiešas saistības ar piebraucamā ceļa platumu. Šajā gadījumā ar juridiskām formalitātēm tiks sakārtotas ceļa lietošanas tiesības. Ja arī ceļa servitūts tiks nodibināts, ceļa lietošanas tiesības ir jāsaglabā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas