E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9069
Lasīšanai: 2 minūtes

Papildatvaļinājumu par bērnu var prasīt nesaistīti ar kārtējo atvaļinājumu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2016
Laima

Labdien! Vai papildatvaļinājuma dienu drīkst izmantot kā pirmo (par diviem bērniem) kalendārajā gadā, jo patiesībā man vajag tikai vienu dienu brīvu? Darba devējs liek ņemt vēl vismaz divas nedēļas un tikai tad papildus pienākošo dienu? Kā īsti ir pareizi?

A
atbild:
04. martā, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jautājumā nav norādīts, vai strādājat valsts iestādē un uz Jums attiecas  Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums un Darba likums vai citā uzņēmumā, kam saistošas ir tikai Darba likuma normas.

Atlīdzības likuma  42.pantā noteiktā papildatvaļinājuma izmantošanas kārtība paredz, ka amatpersonai (darbiniekam) piešķir Darba likumā noteikto obligāti piešķiramo papildatvaļinājumu. Kā norāda Finanšu ministrijas pārstāvji, Atlīdzības likums nenosaka ierobežojumus Darba likumā noteikto papildatvaļinājumu izmantošanas kārtībai. Līdz ar to Darba likumā noteikto papildatvaļinājumu par bērniem piešķiršana nav saistāma ar ikgadējā apmaksātā  atvaļinājuma izmantošanu un darbinieks ir tiesīgs prasīt piešķirt šo papildatvaļinājumu jebkurā viņam izdevīgā laikā.

Arī Darba likuma normas papildatvaļinājuma izmantošanas kārtību nereglamentē. Līdz ar to puses var vienoties, ka darbiniekam saskaņā ar Darba likuma 151.panta pirmās daļas pirmo punktu piešķir ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu, bet ikgadējo kārtējo atvaļinājumu viņš izmanto pēc tam. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas