E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9043
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Fiziska persona, veicot saimniecisko darbību, var algot darbiniekus

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. februārī, 2016
Kristīne

Vai es kā pašnodarbināta persona varu algot darbinieku (pieņemt darbā)? Kādi ir nosacījumi un kuri tiesību akti jāievēro?

A
atbild:
26. februārī, 2016

Fiziskai personai, kas veic saimniecisko darbību, ir tiesības savas saimnieciskās darbības veikšanai algot darbiniekus. Fiziskā persona, pieņemot darbā darbinieku, kļūst par darba devēju.

Kārtību, kādā reģistrē darba devējus - fiziskās personas, nosaka Ministru kabineta 2015.gada 22.septembra noteikumi Nr.537 “Noteikumi par nodokļu maksātāju un nodokļu maksātāju struktūrvienību reģistrāciju Valsts ieņēmumu dienestā”.

Savukārt Ministru kabineta 2010.gada 7.septembra noteikumi Nr.827 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” (turpmāk - Ministru kabineta 2010.gada 7.septembra noteikumi Nr.827)  nosaka kārtību, kādā darba devējs iesniedz ziņas par darba ņēmējiem un darba devēja ziņojumus par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī (turpmāk – darba devēja ziņojums).

Fiziskai personai, kas nodarbina darbinieku, ir pienākums reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā darba devējam 10 dienu laikā pēc līguma noslēgšanas ar darba ņēmēju, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un iesniedzot līguma kopiju (uzrādot līguma oriģinālu).

Valsts ieņēmumu dienests, reģistrējot fizisko personu - darba devēju, izsniedz paziņojumu (Ministru kabineta 2010.gada 7.septembra noteikumi Nr.827 2.pielikums), kurā tiek norādīts datums, kas ir noteikts kā ikmēneša valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanas termiņš.

Fiziskajai personai kā darba devējam ir pienākums reģistrēt Valsts ieņēmumu dienestā arī katru darba ņēmēju, iesniedzot ziņas par darba ņēmējiem (Ministru kabineta 2010.gada 7.septembra noteikumi Nr.827 1.pielikumu) šādos termiņos:

  • par personām, kuras uzsāk darbu, – ne vēlāk kā vienu stundu pirms persona uzsāk darbu, ja ziņas tiek sniegtas elektroniski elektroniskajā deklarēšanas sistēmā;
  • par personām, kuras ir zaudējušas darba ņēmēja statusu - ne vēlāk kā triju darbdienu laikā pēc darba ņēmēja statusa zaudēšanas.

Katru mēnesi līdz datumam, kas noteikts kā ikmēneša obligāto iemaksu veikšanas termiņš, darba devējam ir pienākums iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā darba devēja ziņojumu  (Ministru kabineta 2010.gada 7.septembra noteikumi Nr.827 3.pielikums), kā arī veikt aprēķināto valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksu ieskaitīšanu budžetā.

Savukārt no darbinieka algota darba ienākumiem aprēķinātā un ieturētā algas nodokļa nomaksa ir veicama šādos termiņos:

  • ja darbiniekam darba samaksu izmaksā no kases ieņēmumiem, nesaņemot naudu bankā, algas nodokli iemaksā budžetā nākamajā dienā pēc algas izmaksas;
  • ja darbiniekam darba samaksu izmaksā bezskaidras naudas norēķinu veidā, algas nodokli iemaksā budžetā tajā pašā dienā, kurā darba devējs devis maksājuma uzdevumu darba samaksas pārskaitīšanai no sava konta uz darbinieka kontu.

Gadam beidzoties, darba devējam ir jānosūta Valsts ieņēmumu dienestam paziņojums par fiziskajai personai izmaksātajām summām (Ministru kabineta 2008.gada 25.augusta noteikumu Nr.677 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa paziņojumiem” 1.vai 2.pielikums). Par darbinieku, ar kuru darba attiecības pastāvējušas līdz gada beigām, minētais paziņojums ir jāiesniedz ne vēlāk kā taksācijas gadam sekojošā gada 1.februārī. Savukārt, par tādu darbinieku, ar kuru darba attiecības nav pastāvējušas līdz gada beigām, minētais paziņojums ir jāiesniedz līdz tā mēneša 15. datumam, kas seko darba attiecību izbeigšanās mēnesim.

Šo paziņojumu pēc darbinieka pieprasījuma darba devējs izsniedz arī darbiniekam. Ja darba attiecības ir pastāvējušas visu gadu, šo paziņojumu izsniedz 15 dienu laikā pēc darbinieka pieprasījuma saņemšanas, savukārt, ja darba attiecības tiek pārtrauktas pirms gada beigām - paziņojumu izsniedz darba attiecību izbeigšanas dienā.

Darba devēju – fizisko personu svītro no nodokļu maksātāju reģistra, pamatojoties uz attiecīgās personas iesniegumu par svītrošanu no nodokļu maksātāju reģistra.

Papildus informējam, ka darba tiesiskās attiecības regulē Darba likums, kas ir Valsts darba inspekcijas kompetencē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas