E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8246
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļi un parādu piedziņa

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. oktobrī, 2015
Sintija

Vai drīkst tiesu izpildītāja atvilkt naudu no konta no bērnu uzturlīdzekļiem? Es domāju, ka tā nauda ir domāta bērniem, nevis mammai.

A
atbild:
29. oktobrī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jautājums par parādu piedziņu vēršanu pret bērna uzturlīdzekļiem ir neviennozīmīgs. Jūsu jautājumā arī trūkst plašākas informācijas par konkrēto situāciju – kas maksā uzturlīdzekļus, cik lielā apmērā un uz kāda dokumenta vai nosacījumu pamata tie tiek maksāti.

Likums (CPL 596.pants) nosaka, ka piedziņa nav vēršama uz bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

No tā izriet, ka tiesu izpildītājs var dot rīkojumu bankai vērst piedziņu no Jūsu konta, ja piedziņu no noguldījumiem kredītiestādē ir savā pieteikumā norādījis kreditors. Diemžēl atkarībā no tiesu izpildītāja attieksmes pret situāciju var nākties no saņemtajiem uzturlīdzekļus segt parādsaistības, ja bērna tēvs tos maksā labprātīgi, nevis uz tiesas lēmuma pamata. Tāpat daļa uzturlīdzekļu var tikt novirzīta parāda dzēšanai, ja summa, ko saņemat uzturlīdzekļos, ir lielāka, nekā MK noteiktais minimālais ikmēneša apmērs bērnam noteiktā vecuma grupā.

Taču, iespējams, ka parādnieks nav komunicējis ar tiesu izpildītāju un nav informējis, kādi līdzekļi viņa bankas kontā tiek ieskaitīti. Jāatceras, ka tiesu izpildītājs neredz parādnieka bankas kontu un nezina, ne cik naudas tajā ir, ne kas to ieskaita. Tāpēc būtu ieteikums sazināties ar tiesu izpildītāju un informēt par naudas summām, kas bankas kontā tiek ieskaitītas. Saziņa ir veicama rakstveidā (nevis telefoniski) – iesniedzot iesniegumu, kā arī izdrukas no bankas konta, kas iesniegumā norādīto informāciju apstiprina.

Vairāk informācijas par šo tēmu var iegūt, izlasot skaidrojumu „Kādi naudas līdzekļi ir un kādi nav pakļauti parādu piedziņai”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas