E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8127
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Par īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā un pārdošanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2015
Aleksa

Labdien! Cik ilgā laikā ir jāreģistrē nekustamais īpašums zemesgrāmatā pēc mantojuma apliecības saņemšanas? Un pēc iereģistrēšanas zemesgrāmatā pēc cik ilga laika var pārdot nekustamo īpašumu? Esmu 2.grupas invalīde, arī maznodrošinātā persona un mani iztikas līdzekļi ir ierobežoti.

A
atbild:
14. oktobrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 994.pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Zemesgrāmatu likuma 1.pantā ir noteikts: nekustamo īpašumu ierakstīšana un lietu tiesību nostiprināšana ir obligāta.

Likumos nav noteikti termiņi ierakstīšanai zemesgrāmatā. Taču Jūsu interesēs ir nevilcināties. Jo Ministru kabineta noteikumi Nr.1250 par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā paredz augstāku nodevu par kavēšanos ierakstīt īpašumu zemesgrāmatā: valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā nosaka, piemērojot koeficientu 1,5, ja no dienas, kad parakstīts dokuments, kas apliecina nostiprināmās tiesības, vai tādas atzīmes dzēšanas, kas kavē labprātīgu tiesību nostiprinājumu, pagājuši vairāk nekā seši mēneši.

Tātad, ja neierakstīsiet īpašumu zemesgrāmatā, pēc tam nodeva būs lielāka.

Kad īpašums ierakstīts zemesgrāmatā, to var pārdot.

Jārēķinās ar to, ka no pārdošanas ienākuma ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 15%. Apliekamo ienākumu nosaka, no pārdošanas cenas atņemot iegādes vērtību (tā ir mantojuma masā norādītā vērtība).

Vairākos gadījumos, pārdodot nekustamo īpašumu, šis nodoklis nav jāmaksā: ja tas bijis īpašumā (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 5 gadiem un vismaz 12 mēnešus - deklarētā dzīvesvieta; ja piederējis ilgāk par 5 gadiem un pēdējos 5 gadus bijis vienīgais nekustamais īpašums; ja reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nekustamais īpašums un ienākumu iegulda funkcionāli līdzīgā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc vai arī pirms atsavināšanas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas