E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7856
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja neizmaksā darba algu un citus tai pielīdzinātos maksājumus, jāvēršas tiesā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. augustā, 2015
Agnese

Labdien! Pirms 2 mēnešiem ir beigtas darba tiesiskās attiecības, bet līdz šim nav saņemta kompensācija par neizmantotajiem atvaļinājumiem, kas kopumā ir par 5 gadiem. Jautājumi: Vai saskaņā ar Darba likuma 149.panta piekto daļu pretendēju uz visiem 6 neizņemto atvaļinājumu kompensāciju naudā? Sarunā ar bijušo darba devēju ir izteikts, ka neesot tādas naudas, ko izmaksāt. Vai jāraksta kāds iesniegums vai kur jāvēršas, lai neiestātos kāds noilgums, jo bijušais darba devējs neizrāda interesi par kontaktēšanos? Kur jāvēršas, ja bijušais darba devējs turpina ignorēt?

A
atbild:
04. septembrī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Kompensācija uz visu iekrāto neizmantoto atvaļinājumu laiku pilnā apmērā pienākas tikai vienā gadījumā – ja darba attiecības tiek pārtrauktas. To paredz Darba likuma 149.panta 5.daļa.

Ja darba devējs nav izmaksājis atvaļinājuma kompensāciju, Jums, lai aizstāvētu savas tiesības un nepieciešamības gadījumā vērstos ar prasību tiesā, sākotnēji ir jāvēršas pie darba devēja rakstveidā. Iesniegumā jānorāda savs prasījums par neizmantoto atvaļinājumu kompensācijas izmaksu, kas pamatots ar attiecīgo DL pantu, un piebilde, ka pienākošās kompensācijas neizmaksāšanas gadījumā vērsīsities tiesā.

Atbilstoši DL 31.pantam, visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, skaitot no darba attiecību izbeigšanas dienas.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas pirmo punktu prasītāji prasībās par darba samaksas piedziņu un citiem darbinieku prasījumiem, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām vai ir ar tām saistīti, ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas