E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7785
Lasīšanai: 2 minūtes

Par ES tiesību normu pārkāpumu soda ES dalībvalstu, arī Latvijas, pilsoņus

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2015
MARIS

Kas man var draudēt, ja pārkāpšu ES konstitūcijas pamatnoteikumus? Bet ļoti krasā veidā, neskatoties it sevišķi uz cilvēktiesībām.

A
atbild:
15. septembrī, 2015

Ja esat nolēmis veikt prettiesisku darbību, Jums ir jārēķinās ar sodīšanu atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Piemērotā atbildība (civiltiesiskā, administratīvā, kriminālatbildība) ir atkarīga no pārkāpuma rakstura.

Tā kā Latvija ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, tad tās pilsoņi ir uzskatāmi arī par ES pilsoņiem. ES pilsoņu tiesības ir noteiktas:

ES pilsoņu tiesības, kas nostiprinātas ES līgumos, ir kā papildu pilsoņu tiesības katras ES dalībvalsts nacionālajos normatīvajos aktos ietvertajām tiesībām. Kopš iestāšanās ES Latvijas pienākums ir piemērot ES tiesības un pielāgot nacionālos normatīvos aktus ES tiesību aktiem. Līdz to nacionālo normatīvo aktu normas, kas paredz atbildību par noteiktu pārkāpumu, ļauj orientējoši saprast potenciālo piemērojamo soda mēru.

Jūsu pienākums ir ievērot gan nacionālajos, gan ES normatīvajos aktos ietvertās tiesības un pienākumus. Atbildības veids un tās smagums atkarīgs no izdarītā pārkāpuma vai noziedzīgā nodarījuma smaguma pakāpes. Jūs varat tikt sodīts pēc nacionālajiem normatīvajiem aktiem vai arī tās valsts spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kurā esat izdarījis pārkāpumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas