E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7746
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājumā – saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai grafiku

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2015
Kristīne

Labdien! Vēlējos zināt, vai darba devējam ir tiesības atteikt atvaļinājumu iesniegumā minētajā laika posmā, ja iesniegums ir ticis iesniegts mēnesi iepriekš? Paldies.

A
atbild:
14. augustā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likumā attiecībā uz atvaļinājuma piešķiršanu ir noteikts, ka ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku, ko sastāda darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem. Ar atvaļinājumu grafiku un tā grozījumiem ir jāiepazīstina visi darbinieki, un tam jābūt pieejamam ikvienam darbiniekam.

Attiecībā uz atvaļinājuma laiku darba devējam ir pienākums pēc iespējas, bet ne obligāti, ņemt vērā darbinieka vēlmes.

Darba likums īpaši aizsargā dažas darbinieku kategorijas, kuriem ir tiesības uz ikgadējiem atvaļinājumiem noteiktā laikā vai noteiktā laika posmā. Grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā likums noteic tiesības pieprasīt ikgadējā atvaļinājuma piešķiršanu pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā, neatkarīgi no nostrādātā laika pie attiecīgā darba devēja. Tiesības pieprasīt atvaļinājuma piešķiršanu vasarā vai pēc darbinieka vēlēšanās jebkurā citā laikā ir darbiniekam, kurš ir jaunāks par 18 gadiem vai darbiniekam, kuram ir bērns līdz 3 gadu vecumam vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas