E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7392
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
2
2

Bērnudārzs var noteikt iekšējos kārtības noteikumus

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2015
Alise

Bērns apmeklē pašvaldības bērnudārzā 5/6 gadīgo grupu ārpus Rīgas. Bērnudārza iekšējās kārtības noteikumi paredz, ka vecākiem par bērnu dārza kavējumu jāinformē vai nu dienu iepriekš rakstot iesniegumu līdz plkst.8.30 vai arī jāuzrāda ārsta zīme. Skaidrības labad citēšu konkrētos punktus: Gadījumi, kuros bērns tiek ieskaitīts ēdināšanā un par dienu ir jāmaksā, un gadījumi, kuros bērns netiek ieskaitīts ēdināšanā: 1. par to, ka bērns ir saslimis, ir jāziņo tās pašas dienas rītā, līdz plkst. 8.30 grupas skolotājai vai medicīnas māsai. Bērna saslimšanas gadījumā, atgriežoties iestādē, par šo faktu būs jāiesniedz ārsta zīme (jāmaksā nebūs); 2. par to, ka bērnam būs 1 vai vairākas brīvdienas, ir jāpaziņo vienu dienu iepriekš līdz plkst. 8.30 - šādā gadījumā iestādē saņem vecāk u iesniegumu par plānotām brīvdienām (jāmaksā nebūs). Mans jautājums ir par to, vai šobrīd esošā likumdošana neparedz to, ka ir situācijas, kad bērns var kavēt bērnudārzu mājas apstākļu dēļ 1 dienu. Ja ir šāda situācija, es b/d telefoniski līdz plkst. 8.30 informēju, ka bērns nebūs šo vienu dienu, tad taču man nevajadzētu maksāt par ēdināšanas pakalpojumiem šajā dienā? Vai tiešām ir tā, ka visos gadījumos, arī tad, ja kavēta ir tikai 1 diena, ir nepieciešama ārsta zīme? Var būt veselības traucējumi tikai 1 dienu, kad nav nepieciešama ārsta konsultācija, vai šādus gadījumus likumdošana neparedz? Vai arī mūsu bērnudārzs pārkāpj esošo likumdošanu, pieprasot visur un vienmēr ārsta zīmes? Paldies par atbildi jau iepriekš.

A
atbild:
15. jūnijā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Kārtība, kādā vecāki informē izglītības iestādi par bērna veselības stāvokli vai citiem apstākļiem, kuru dēļ izglītojamais neapmeklē izglītības iestādi, noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr.89 „Kārtība, kādā izglītības iestāde informē izglītojamo vecākus, pašvaldības vai valsts iestādes, ja izglītojamais bez attaisnojoša iemesla neapmeklē izglītības iestādi”. Minētie MK noteikumi ļauj izglītības iestādes vadītājam noteikt kārtību, kādā vecāki informē skolu par bērna veselības stāvokli vai citiem apstākļiem, kuru dēļ viņš neapmeklē pirmsskolu.

Lai gan minētie noteikumi ir attiecināmi uz bērniem no piecu gadu vecuma pirmsskolās un nepilngadīgiem skolēniem (audzēkņiem) vispārējās un profesionālās skolās, arī pirmsskolas dibinātājs, kas vairumā gadījumu ir pašvaldība, var noteikt kārtību (piemēram, pieņemot pašvaldību saistošos noteikumus), kādā vecākiem jāinformē pirmsskola par bērna neierašanās iemeslu.

Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr.1338 „Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” 6.punkts paredz, ka pirmsskolai ir jānosaka iekšējās kārtības noteikumos jautājumi, kurus tā uzskata par būtiskiem. Tātad, ja pirmsskolas izglītības iestāde uzskata par nepieciešamu, tā var pieņemt iekšējās kārtības noteikumus, kādā vecāki informē pirmsskolu bērna kavējuma gadījumā.

Ņemot vērā iepriekšminēto regulējumu, Izglītības kvalitātes valsts dienesta (kvalitātes dienests) ieskatā, pirmsskolai ir tiesības noteikt kārtību, kādā vecākiem ir jāinformē pirmsskola par bērna neierašanās iemeslu, tomēr šai kārtībai jābūt samērīgai un tā nevar būt pretrunā ar citos ārējos normatīvajos aktos noteikto tiesisko regulējumu.

Kvalitātes dienests uzsver, ka, izstrādājot kārtību, kas skar vecāku un bērnu intereses, pirmsskolai ir jāņem vērā arī bērnu vecāku viedoklis. Savukārt bērnu vecākiem ir jāņem vērā pirmsskolas vadītāja atbildība par finanšu un materiālo līdzekļu racionālu izmantošanu, kā arī nepieciešamība būt informētam par katra bērna kavējuma iemesliem jau tās pašas dienas rītā, kad bērns nav ieradies pirmsskolā.

Kvalitātes dienests arī atgādina, ka pirmsskolā, tāpat kā citās izglītības iestādēs, jābūt izveidotai izglītības iestādes padomei, kurā bērnu vecākiem jāveido vairākums. Piedaloties skolas padomes darbā, vecākiem ir tiesības ierosināt mācību procesa un pirmsskolas darbības kvalitātes pilnveidi, kā arī, piemēram, ierosināt priekšlikumu aktualizēt iekšējos kārtības noteikumos noteikto kārtību attiecībā uz pirmsskolas informēšanu par bērna neierašanās iemeslu un gadījumiem, kādos jāiesniedz ārsta izsniegta izziņa. Arī tad, ja vecāki nav pirmsskolas padomes pārstāvji, viņiem ir tiesības aktīvi iesaistīties pirmsskolas darba uzlabošanā un iesniegt skolas vadībai vai padomei savus priekšlikumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas