E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6989
Lasīšanai: 2 minūtes

Par mantošanas kārtību

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2015
Inta

Labdien! Sakiet, vai es drīkstu pretendēt uz vecāsmātes mantojumu (dzīvokli Rīgā un divstāvu māju), ja mans tēvs nevēlas mantot? Man vēl ir māsa. Bet manam tēvam ir brālis un brāļa meita. Ja tēvs atsakās no mantojuma, vai viss pienākas manam onkulim?  Ja drīkstu mantot, kur man jāgriežas? Uz kādu daļu varu pretendēt? Paldies!

A
atbild:
23. aprīlī, 2015
Agnese Ērgle
LV portāls
Latvijas Notariāts
Dita Reliņa, Zvērinātu notāru padomes Juridiskās nodaļas vadītāja

Latvijas Zvērinātu notāru padomes Juridiskās nodaļas vadītāja Dita Reliņa skaidro: „Saskaņā ar Civillikuma 406.pantu „ja kādā šķirā atkrīt pirms citiem aicinātais mantinieks, tad mantojums pāriet uz viņa līdzmantiniekiem, kuriem ir tāda pati mantojuma tiesība”.  Savukārt CL 834.pants noteic, ka, „mantojot pēc likuma, atbrīvojusies mantojuma daļa piekrīt tiem līdzmantiniekiem, kas būtu to dabūjuši, ja atkritušā mantinieka nemaz nebūtu bijis, un šo daļu viņi sadala samērā ar savām mantojuma daļām”.

No minētajām tiesību normām izriet, ka gadījumos, kad mantojuma atstājējam ir vairāki bērni un viens no viņiem mantojumu atraida, viņa mantojuma daļa pāriet uz pārējiem bērniem kā līdzmantiniekiem. Mantojumu atraidījušā mantinieka bērniem (mantojuma atstājēja mazbērniem) šajā gadījumā mantojuma nepienākas.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas