E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6711
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Par piespiedu nomas situāciju

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2015
vija simkuna

Labdien, mums Raunas ielas iedzīvotājiem ir īpašnieku zemes gabals, kas ir platībā 3400 m2 ar visu bērnu laukumu un starp mājām. Māja maza, bet zemes gabals ir liels. Kad pajautām, kāpēc tā, atbilde bija – jūs pa gaisu nelidojat, un vēl jāmaksā parāds par zemi 2013., 2014.gadu, kad bijušā namu apsaimniekotājs tiesājās ar zemes īpašnieku, bet kad zemes gabals mums bija 2813m2. Kur mums griezties pēc palīdzības?

A
atbild:
13. martā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja ir bijusi tiesvedība, tad ir jāuzzina, kāds bijis spriedums. Piespiedu zemes nomas gadījumā (kad zeme pieder vienam, bet māja/dzīvokļi citiem īpašniekiem) līdz šā gada 1.janvārim, tātad arī 2013.gadā un 2014.gadā, dzīvokļu īpašniekiem bija jāmaksā ne tikai zemes nomas maksa, bet arī jākompensē zemes īpašniekam nekustamā īpašuma nodoklis. No šā gada nekustamā īpašuma nodoklis par nomāto zemi vairs nav jākompensē, taču maksa par zemes nomu nav ne atcelta, ne pārskatīts tās maksimālas apmērs (6% gadā no zemes kadastrālās vērtības).

Kas attiecas uz piesaistītā zemes gabala apmēru, tad jāņem vērā, ka 2015.gada 1.jūlijā stāsies spēkā grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldības dzīvojamo māju privatizāciju”, ar kuriem tiek noteikta kārtība, kādā ierosināma dzīvojamajai mājai funkcionāli piesaistītā zemes gabala pārskatīšana (85.pants, 86.pants).

Iespējams, jau pašreiz Jums var noderēt skaidrojums LV portāla e-konsultācijā „Par daudzdzīvokļu mājai piesaistītā zemes gabala pārskatīšanu”.

Ja ir piespiedu nomas situācija un ar to saistītās problēmas, ieteicams sekot informācijai par normatīvajiem aktiem, kādi turpmāk vēl ir sagaidāmi dalītā īpašuma un piespiedu nomas problēmu risināšanai.

Tieslietu ministrijas informācijā izklāstīts, ka 5.martā notika tieslietu ministra Dzintara Rasnača un finanšu ministra Jāņa Reira tikšanās, kurā apspriesta piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas jautājuma turpmākā virzība, valsts un pašvaldību loma un administratīvās izmaksas konkrētu risinājumu īstenošanā. Vienlaikus ministri vienojās par konkrēta risinājuma varianta virzīšanu izskatīšanai koalīcijas partiju sadarbības padomē, lai varētu pabeigt dalītā īpašuma izbeigšanas likumprojekta izstrādi un iesniegt to izskatīšanai Ministru kabinetā un Saeimā.

Abi ministri bija vienisprātis, ka piespiedu dalītā īpašuma izbeigšana nav iespējama bez valsts un pašvaldību atbalsta. Turklāt šajā procesā nepieciešams samērot vairāku pušu intereses – dzīvokļu un zemes īpašnieku, kreditoru, pašvaldību un valsts intereses.

Lai atsevišķo zemes un ēkās esošo dzīvokļu īpašumu vietā varētu izveidot vienotu īpašumu, par tālākajai izvērtēšanai atbilstošāko ir atzīts risinājuma variants, ka dzīvokļu īpašniekiem tiek dota iespēja par taisnīgu samaksu no zemes īpašniekiem izpirkt zemi, speciālā likumā paredzot kārtību, kādā tiek noteikta izpērkamā zeme, par pamatu ņemot jau privatizācijas procesā noteiktos funkcionāli nepieciešamos zemesgabalus, kas ir piesaistīti konkrētajām ēkām; kārtību, kādā veidā valsts institūcijas un amatpersonas atvieglo dzīvokļu īpašnieku lēmumu pieņemšanu par izpirkšanu un nepieciešamo procedūru veikšanu vienota īpašuma izveidošanā.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs atzina, ka piespiedu nomas attiecības ir radušās zemes reformas rezultātā, kad bijušie zemes īpašnieki vai to mantinieki varēja atjaunot īpašumtiesības arī uz zemi, uz kuras bija jau uzceltas ēkas, kas savukārt tika nodotas privatizācijai. Šajās piespiedu nomas attiecībās dzīvokļu īpašniekiem ir uzlikts pienākums maksāt piespiedu nomas maksu par zemes gabalu, uz kura atrodas ēka. Šobrīd Latvijā ir 3 677 daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, kuras atrodas uz citai personai piederošas zemes un kurās atrodas 110 970 dzīvokļu.

Saskaņā ar likumu „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” Ministru kabinetam līdz 2015.gada 30.septembrim jāiesniedz Saeimai likumprojekts par dalītā īpašuma tiesisko attiecību izbeigšanu starp privatizētā objekta īpašnieku un tā zemes gabala īpašnieku, uz kura atrodas privatizētais objekts, norādīts Tieslietu ministrijas informācijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas