E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27471
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
40
2
40

Kur var uzzināt, vai darba devējs par darbinieku maksā nodokļus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2022
Naira Alekse

Vēlos uzzināt, vai darba devējs par mani maksā visus likumā paredzētos nodokļus!

A
atbild:
12. oktobrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba devējam, izmaksājot darba algu, ir pienākums darbiniekam rakstveidā izsniegt darba samaksas aprēķinu, tā saukto “algas lapiņu”. Šādu kārtību nosaka Darba likuma 71. pants, kurā teikts: “Izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tai skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas.”

Portālā Latvija.lv, e-pakalpojumu sadaļā, ir pieejama “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem”. Lai uzzinātu personisko informāciju, nepieciešams autentificēties. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras elektroniski sagatavotajā izziņā pa mēnešiem norādīts, kādi ir darba ienākumi, no kuriem tiek maksātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Kopumā informāciju var iegūt Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Sadaļā “Pārskati” ir pieejama informācija par darba periodiem un nodokļiem: ziņas par nodokļu maksātāju veiktajām ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamajām iemaksām; darba devēju aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas; darba devēju ieturētais iedzīvotāju ienākuma nodoklis u. c.

Labs saturs
40
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas