E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3403
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
18
18

Informāciju par nodokļu maksājumiem var uzzināt VSAA un VID

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2013
Olga Priedniece

No 2013.g. 2.aprīļa strādāju SIA "WESEMANN", vēlos uzzināt, vai mans darba devējs par mani maksā nodokļus?

A
atbild:
27. decembrī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispirms jau algas lapiņā ir redzams, kādi nodokļi ieturēti no darbinieka algas – algas nodoklis, sociālais nodoklis, darba devēja daļa sociālajam nodoklim. Darba devējam, izmaksājot darba algu, ir pienākums darbiniekam rakstveidā izsniegt darba samaksas aprēķinu, tā saukto algas lapiņu. Šādu kārtību nosaka Darba likuma 71.pants, kurā teikts: izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. 

Valsts portālā „latvija.lv” e-pakalpojumu sadaļā ir pieejama Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem. Lai uzzinātu savu personisko informāciju, nepieciešams autentificēties (ar elektronisko parakstu vai kādā no minēto banku internetbankā). Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) elektroniski sagatavotajā informācijā pa mēnešiem norādīts, no kādas algas tiek maksātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (iemaksu objekts), kas ir maksātājs. 

Informāciju par sociālās apdrošināšanas iemaksām var saņemt arī jebkurā VSAA nodaļā klātienē, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu. 

Ja interesē arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi, tad visērtāk tiem sekot ir, kļūstot par elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) klientu. Informāciju par EDS ir Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā šeit

Taču arī klātienē varat uzzināt informāciju par maksātajiem nodokļiem - jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā. Līdzi jābūt personas dokumentam.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas