E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30478
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kas ir aicināšana uz tiesu un izsaukšana uz tiesu?

J
jautā:
15. septembrī, 2023
Edgars

Par vārdu “aicināt” un “izsaukt” interpretāciju Darba likumā un Civilprocesa likumā.
Tiesa mani kā prasītāju ar pavēsti uzaicināja uz lietas izskatīšanu. Atbilstoši DL 74. panta 1. daļas 6. punktam darba devējam pieprasīju apmaksātu dienu par attaisnotu prombūtni. Taču darba devējs to atteica. Darba devēja ieskatā ir būtiska atšķirība starp vārdiem “izsaukt” un “aicināt”.
Lūk, darba devēja nostāja: “Darba likuma 74. panta 1. daļas 6. punkts piemērojams gadījumos, ja darbinieks tiek izsaukts uz tiesu, nevis aicināts, kā norādīts pievienotajā tiesas pavēstē. Aicināšana un izsaukšana ir atšķirīgas civilprocesuālās darbības, kas atrunātas Civilprocesa likuma 54. pantā.”
Vai varētu būt tā, ka DL izpratnē apmaksāta attaisnotas prombūtnes diena pienākas tikai lietas lieciniekiem un ekspertiem, kurus tiesa izsauc, nevis dalībniekiem, kurus tiesa aicina uz sēdi?

A
atbild:
15. septembrī, 2023

Darba likuma 74. panta pirmās daļas 6. un 6 .1 punkts paredz, ka darba devējam ir pienākums izmaksāt noteiktu atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, īpaši gadījumos, kad darbinieks:

6) pamatojoties uz izsaukumu, ierodas izmeklēšanas iestādē, prokuratūrā vai tiesā;

61) kā liecinieks vai cietušais administratīvā pārkāpuma procesā piedalās procesuālajā darbībā.

Darba likuma komentāros skaidrots, ka darbiniekam, kam, pamatojoties uz izsaukumu, jāierodas izmeklēšanas iestādē vai tiesā, ir jāiesniedz darba devējam apliecinošs dokuments.

Vienlaikus DL 74. panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka 74. panta pirmās daļas 6. un 7. punktā noteiktajos gadījumos darbiniekam noteikto atlīdzību izmaksā darba devējs, kuram to atlīdzina attiecīgā valsts institūcija. Kārtību, kādā valsts institūcija darba devējam atlīdzina darbiniekam izmaksājamo atlīdzību, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 238 “Kārtība kādā valsts institūcija darba devējam atlīdzina darbiniekam izmaksājamo atlīdzību”.

Minētie MK noteikumi uzskaita iestādes, kuras veic atlīdzināšanu. Ja darbiniekam pēc izsaukuma jāierodas tiesā, atlīdzību darba devējam sekojoši izmaksā Tiesu administrācija.

Civilprocesa likuma 54. panta otrā un trešā daļa paredz, ka lietas dalībniekus aicina uz tiesu ar tiesas pavēsti. Likumā noteiktajos gadījumos atbildētāju var aicināt uz tiesu ar publikāciju oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Savukārt lieciniekus un ekspertus izsauc uz tiesu ar tiesas pavēstēm.

Civilprocesa likuma komentāros ir norādīts, ka aicināšana uz tiesu un izsaukšana uz tiesu ir pēc savas būtības atšķirīgas tiesas darbības.

Aicina uz tiesu lietas dalībniekus, jo ar to nodrošina iespēju īstenot tiesības piedalīties tiesas sēdē un citu procesuālo darbību izpildi. Šo personu procesuālās neierašanās uz tiesas sēdi sekas atšķiras no sekām, kādas var izraisīt izsaukto personu neierašanās. Proti, kā prasītājs lietā jūs varat arī tiesas sēdē personīgi nepiedalīties.

Savukārt izsauc uz tiesas sēdi lieciniekus, ekspertus un tulkus. Šo personu ierašanās tiesas sēdē pēc izsaukuma ir viņu pienākums.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Darba likuma un Civilprocesa likuma attiecīgo pantu normas nav pretrunā. Tādējādi saskaņā ar Darba likuma 74. pantu tiesības saņemt atlīdzību par laiku, kas pavadīts tiesā, pamatojoties uz izsaukumu, ir lieciniekiem, ekspertiem un tulkiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 133 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas