E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3801
Lasīšanai: 3 minūtes
1
14
1
14

Soda par jebkura narkotisko vielu daudzuma glabāšanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2014
Gatis Zariņš

Kas draud par 3g marihuānas uzglabāšanu un cik skaitās 5g marihuānas, vai tas ir liels daudzums un cik liela kriminālatbildība draud?

A
atbild:
20. februārī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Atbildība par narkotisko vielu glabāšanu nelielā apmērā mūsu valstī iestājas no jebkāda konstatētā narkotisko vielu daudzuma.

Kā LV portālam jau skaidrojusi Tieslietu ministrija, narkotisko vielu apmēri ir noteikti likuma „ Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2.pielikumā „Kritēriji nelikumīgā apritē esošu narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī vielu, kas var tikt izmantotas narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgai izgatavošanai (prekursori), iedalījumu apmēriem”.

Marihuāna minēta 7.punktā „Augu valsts produkti ar narkotisku iedarbību, kas klasificēti atbilstoši 1961.gada 30.marta Vienotajai konvencijai par narkotiskajām vielām”, kur noteikts, ka apmērs, līdz kuram daudzumi atzīstami par nelieliem, nežāvētai marihuānai ir 5g, izžāvētai - 1g, savukārt par lieliem daudzumiem attiecīgi atzīstami 1 kg un 100 g.

Atbildība par narkotisko vielu nelieliem apmēriem paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 46.pantā - par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā bez nolūka tās realizēt vai narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz divsimt astoņdesmit eiro. Piemērojot administratīvo sodu, personu vienlaikus rakstveidā brīdina par kriminālatbildību, ja tā gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas neatļauti iegādāsies vai glabās narkotiskās vai psihotropās vielas nelielā apmērā vai neatļauti lietos narkotiskās vai psihotropās vielas.

Ja narkotiskās vielas nelielā apmērā tiek konstatētas pēc brīdinājuma piemērošanas, tad iestājas kriminālatbildība saskaņā ar Krimināllikuma 253.2 panta pirmās daļas, t.i., par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā bez nolūka tās realizēt vai narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu, ja to izdarījusi persona, kura brīdināta par kriminālatbildību par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un lietošanu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas