E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6682
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Maksātnespēja un bērni, kurus jāuztur

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2015
Anita

Labdien, manam civilvīram ir maksātnespējas process, kur aiziet 30% no viņa ienākumiem. Viņam ir minimālā alga, no kuras atvelk arī nodokļus, tā kā viņam nav apgādībā esošu personu, nodokļi ir lieli, bet tos 30% aprēķina no 360 eiro. Bet viņam no bijušās laulības ir meita, kurai jāmaksā alimenti. Mums arī kopīga meita, kurai tādā gadījumā no tēva algas vairs nekas pāri nepaliek. Es saprotu, ka pats vien viņš ir vainīgs pie šīs situācijas, bet tad sanāk, ka mūsu kopīgo bērnu jāuztur man vienai, jo, par cik dzīvojam kopā, likums šim bērnam iztikas līdzekļus neparedz. Kā īsti šī situācija izskatās no likuma puses? Paldies.

A
atbild:
10. martā, 2015
Laura Studente
LV portālam

Maksātnespējas likuma 140.panta 1.punktā noteikts, ka parādniekam bankrota procedūras laikā ir tiesības saņemt vismaz 2/3 no saviem ienākumiem, lai segtu fiziskās personas uzturēšanas izmaksas. Savukārt Civillikuma 179.pantā noteikts, ka vecākiem ir pienākums samērā ar savu mantas stāvokli uzturēt savus bērnus.

Tādējādi vecāki savus bērnus uztur no naudas līdzekļiem, kas ir tiem ir pieejami. Savukārt, ja bērna vecākam ir pasludināts maksātnespējas process, bet bērns atrodas otra vecāka apgādībā, maksātnespējīgajam vecākam tik un tā saglabājas pienākums savu bērnu uzturēt un maksāt uzturlīdzekļus.

Līdz ar to, atbilstoši Civillikumam, Jūsu meitai pienākas finansiāls atbalsts tādā pašā mērā kā civilvīra otrajam bērnam. Maksātnespējas administrācija LV portālam jau ir norādījusi, ka nav pamata paredzēt atšķirīgu bērna uzturēšanai nepieciešamo izdevumu segšanas kārtību atkarībā no tā, vai bērns dzīvo pie vecākiem un šīs personas apmaksā uzturēšanas izdevumus tieši, vai arī bērns dzīvo pie viena no vecākiem un bērna uzturēšanas izdevumi tiek segti, maksājot uzturlīdzekļus.

MNA ir norādījusi, ka maksātnespējīgā fiziskā persona bērna uzturlīdzekļus otram vecākam maksā no tās savu ienākumu daļas, kuru tas patur savam uzturam.

Līdz ar to, lai gan likumdošana paredz, ka vecākiem ir jāuztur savi bērni, neatkarīgi no tā, vai naudas pietiek vai ne, tomēr maksātnespējas process, kas ir brīvprātīga parādnieka izvēle, atvieglojumus neparedz. Vienīgi Civilprocesa 596.pantā ir noteikti konkrēti ienākumi, no kuriem piedziņu nevar vērst. Līdz ar to tas ir paša parādnieka pārziņā nodrošināt savus bērnus un gūt ienākumus, lai to varētu izdarīt. Pretējā gadījumā Jums ir arī tiesības piedzīt uzturlīdzekļus, kas šajā gadījumā neizklausās pēc īstā risinājuma, jo sabojās attiecības. Tomēr tiesības Jums tādas ir.

Maksātnespējas procesa pozitīvais aspekts gan ir tajā, ka brīdī, kad parādnieks ir veicis visas saistību dzēšanas plānā noteiktās darbības, atlikušās parādnieka saistības pēc parādnieka pieteikuma ar tiesas lēmumu tiek dzēstas un apturētās izpildu lietvedības par dzēsto saistību piedziņu tiek izbeigtas.

Atkarībā no tā, cik lielā mērā parādnieks ir spējīgs segt savas saistības, tiek noteikts arī maksātnespējas procesa ilgums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas