E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6664
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Ja galvinieks stājas parādnieka vietā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2015
Gira

Vai galvenā parādnieka saistības izbeidzas, ja galvotājs ir stājies galvenā parādnieka vietā (maksājis kreditoram naudu saskaņā ar tiesas spriedumu), pēc gada uzsāka maksātnespēju un pabeidzis bankrotu procedūru? Vai arī gan galvenajam parādniekam un galvotājam reizē bija jāuzsāk maksātnespējas process?

A
atbild:
07. aprīlī, 2015

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 164.panta pirmajai daļai, ja parādnieks veicis fiziskās personas saistību dzēšanas plānā noteiktās darbības, pēc šā plāna darbības beigām atlikušās minētajā plānā norādītās šīs personas saistības tiek dzēstas un apturētās izpildu lietvedības par dzēsto saistību piedziņu tiek izbeigtas. Proti, fiziskā persona tiek atbrīvota no saistībām tādā gadījumā, ja maksātnespējas procesā secīgi noslēgusies gan bankrota, gan saistību dzēšanas procedūra. Vienīgi gadījumā, ja maksātnespējas procesā nav iesniegti kreditoru prasījumi, tad tiesa izbeidz bankrota procedūru, vienlaikus izbeidzot fiziskās personas maksātnespējas procesu (Maksātnespējas likuma 150.panta trešā daļa).

Tādējādi, ja galviniekam, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, ir radies pienākums segt galvenā parādnieka saistības, tad pēc galvinieka saistību dzēšanas Maksātnespējas likumā noteiktajā kārtībā galvinieks tiek atbrīvots no savām saistībām pret kreditoru.

Vēršam uzmanību, ka galvojums ir blakus saistība, kuras izbeigšanās pati par sevi neizbeidz galvenā parādnieka saistības pret kreditoru. Attiecīgi kreditoram saglabājas tiesības prasīt no galvenā parādnieka saistību izpildi tādā apmērā, kādā galvinieks šīs saistības nav sedzis. Ja galvenais parādnieks minētās saistības pret kreditoru izpildīt nespēj, tad Maksātnespējas likuma noteiktajā kārtībā tas ir tiesīgs izmantot fiziskās personas maksātnespējas procesu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas