E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6617
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Dzīvesvietas deklarēšana nedod tiesības uz dzīvokļa īri

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2015
Baiba

Labdien. Pašvaldības dzīvoklī no 2004.gada bija ierakstīta sieviete ar dēlu. Īres līgums bija uz sievietes vārda. Kopš 2009.gada ne viņa, ne viņas dēls dzīvoklī nedzīvo, bet tajā dzīvoju es. Pagājušā gadā sieviete, uz kuras vārda bija noslēgts īres līgums, nomira. Vēlējos noslēgt īres līgumu uz sava vārda, bet izrādās, ka šādu tiesību man nav, lai gan esmu deklarēta šajā dzīvoklī (neesmu viņiem radiniece). Šādas tiesības it kā ir tikai viņas dēlam, kurš jau dažus gadus Latvijā nedzīvo un maz ticams, ka dzīvos. Vai man ir kāda iespēja kļūt par šī dzīvokļa īrnieci?

A
atbild:
11. martā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvesvietas deklarēšana kādā dzīvoklī mantiskajās un īres attiecībās neko nenozīmē. Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 2.pantā ir teikts: /../(2) Dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības./../”

Savukārt minētā likuma 3.panta „Dzīvesvieta” otrajā daļā ir šāda norma:„(2) Personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja tai pieder šis nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.”

Jūsu minētajā situācijā, kā redzams, diemžēl nav neviena no minētajiem nosacījumiem. Lai dzīvokļa īpašniekam pamatotu savas tiesības turpināt uzturēties dzīvoklī arī pēc īrnieka nāves, būtu labi, ja iepriekš būtu noslēgts kaut vai dzīvojamās telpas apakšīres līgums, kas atļauj izīrētājam to pagarināt arī pēc īres līguma izbeigšanās, bet neuzliek to par pienākumu (18.pants: ja dzīvojamās telpas īres līgums izbeidzas, vienlaikus izbeidzas arī dzīvojamās telpas apakšīres līgums).

Ja izīrētājs nepiekrīt noslēgt īres līgumu uz Jūsu vārda, tad Jums nav  nekādu tiesību izmantot šo dzīvojamo telpu. Vienīgā izeja ir atrast bijušās dzīvokļa īrnieces dēlu un pierunāt, lai viņš izmanto savas tiesības noslēgt īres līgumu uz sava vārda.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 219 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas