E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4209
Lasīšanai: 4 minūtes

Palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2014
Jekaterina

Labdien! Mēs esam daudzbērnu ģimene, mums ir 3 bērni. Meita 6 gadi, un divi dēli 3 gadi un 2 mēn. Neesam maznodrošināta ģimene. Vai mēs varam stāties rindā uz sociālo dzīvokli? Mums nav pašiem sava dzīvokļa. Līdz ar to dzīvokli īrējam. Pie vecākiem dzīvot arī nevaram, jo viņi arī īrē dzīvokli. Abi esam deklarēti Rīgā vairāk kā 5 gadus.

A
atbild:
22. aprīlī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Rīgā palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanai tiek sniegta, ievērojot vairākus likumus ("Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā", "Par dzīvojamo telpu īri" , „Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām") un Rīgas domes 2010.gada 15.jūnija saistošos noteikumus Nr.80 "Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā".

Jūs neesat norādījuši ģimenes ienākumus uz vienu cilvēku mēnesī. Rīgā ģimene (persona) atzīstama par maznodrošinātu, ja tās vidējie ienākumi mēnesī uz cilvēku nepārsniedz 320 eiro. 

Maznodrošinātām ģimenēm, kurās ir nepilngadīgi bērni, ir tiesības saņemt dažāda veida palīdzību. Pēc likumos un noteikumos paredzētajiem nosacījumiem šīs ģimenes var saņemt gan pašvaldības īres dzīvokli, gan arī īrēt sociālo dzīvokli, kā arī, vēršoties sociālajā dienestā, tām ir iespēja saņemt mājokļa pabalstus. 

Palīdzības saņemšanai reģistrē maznodrošinātas daudzbērnu ģimenes, ja tām vismaz pēdējos piecus gadus pastāvīgā dzīvesvieta ir deklarēta Rīgā un ģimene uz īres līguma pamata lieto dzīvojamo telpu Rīgā. 

Pašvaldība, lemjot par uzņemšanu īres dzīvokļa rindā, vērtē ne tikai ģimenes pašreizējo situāciju – piemēram, tiek atteikta reģistrācija rindā, ja pēdējo piecu gadu laikā ģimene ir pārdevusi dzīvokli.

 Daudziem cilvēkiem nav sava dzīvokļa, un viņi ir spiesti mājokli īrēt. Tas vien, ka cilvēki varbūt nespēj samaksāt par īres dzīvokli, nav pamats, lai no pašvaldības saņemtu īres tiesības uz dzīvokli vai sociālo dzīvokli. Tādā gadījumā jāvēršas pēc palīdzības sociālajā dienestā, jo pašvaldībās, arī Rīgā, ir paredzēti mājokļu pabalsti. 

Tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu ir personām, kuras ir deklarējušas pamata dzīvesvietu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, dzīvo atbilstoši iesniegumā norādītajai adresei un kuru vidējie ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 284,57 eiro katram ģimenes loceklim, ja ir ievēroti pārējie Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.202 „Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālajiem pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā” punkti. 

Par pabalstiem jāinteresējas Rīgas Sociālajā dienestā Baznīcas ielā 19/23. Tālrunis 67105048, e-pasts:mailto:soc@riga.lv 

Par dzīvokļa jautājumiem maznodrošinātām ģimenēm ar mazgadīgiem bērniem ir iespēja saņemt konsultāciju klātienē Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā Brīvības 49/53, Rīgā (5.stāvā).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas