E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6452
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Nesmēķētāju tiesības darbā ir prioritāras pār smēķētāju tiesībām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2015
Vilnis Lakševics

Labdien! Jautājums par smēķēšanu darba vietā. Darba vietā ar grūtībām pierunāju direktoru uzlikt zīmi "nesmēķēt", taču direktors uzliekot zīmi vārdiski pateica "tas nav jāievēro". Rezultāts: augstākais, ko es varu kolēģiem palūgt, ir nesmēķēt tad, kad es tur atrodos. Ja izeju ārā uz 5 minūtēm, tad steidzīgi smēķē pie atvērta loga, pēc tam logu ātri aizver, telpu nevēdina tāpēc, ka ir auksti, jo nepietiekama apkure. Rezultātā telpa ir piesmēķēta un man pēc 5 minūtēm sāk sāpēt galva, nevaru pastrādāt. Arī veselības pārbaudes lapā ir rakstīts, ka man ir alerģija pret tabakas dūmiem. Mēģināju vairākkārt runāt ar direktoru, bet viņš sāk uz mani bļaut, ka man ir īpašas prasības un, ja nevar šajā darbā strādāt, lai meklējot citu - viņam esot „pilni kapi” ar neaizvietojamiem speciālistiem. Esmu šajā darbā nostrādājis 30 gadus. Kādu Jūs ieteiktu risinājumu?

A
atbild:
16. februārī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" ir noteiktas darbinieku tiesības uz tīru, ar tabakas un augu smēķēšanas produktu dūmiem nepiesārņotu darba telpu.  Darbiniekam, kurš nesmēķē, ir tiesības atteikties strādāt tādā darba telpā, kur citi darbinieki smēķē. Šādu atteikumu nedrīkst uzskatīt par darba disciplīnas vai civildienesta noteikumu pārkāpumu. 

Darbiniekam ir tiesības darba devējam prasīt, lai darbavietā un darba laikā darbinieki nesmēķētu. Tādējādi nesmēķētāja tiesības ir prioritāras salīdzinājumā ar smēķētāja tiesībām. Likuma 11.pants "Smēķēšanas ierobežojumi" paredz, ka smēķēt aizliegts darbavietās darba un koplietošanas telpās, izņemot telpas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai. Likums regulē, ka vieta, kas speciāli ierādīta smēķēšanai, ir apzīmēta ar attiecīgu informatīvu uzrakstu vai simbolu un ir atbilstoši ugunsdrošības noteikumu prasībām aprīkota teritorija ārpus ēkām brīvā dabā vai telpa vai telpas daļa, kas aprīkota ar gaisa ventilācijas iekārtu, vai telpas daļa vasaras (āra) kafejnīcā. 

Darba likuma 7.pants paredz: ikvienam ir vienlīdzīgas tiesības uz darbu, taisnīgiem, drošiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem, kā arī uz taisnīgu darba samaksu, un šīs tiesības nodrošināmas bez jebkādas tiešas vai netiešas diskriminācijas - neatkarīgi no personas rases, ādas krāsas, dzimuma, vecuma, invaliditātes, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes, mantiskā vai ģimenes stāvokļa, seksuālās orientācijas vai citiem apstākļiem. 

Darba likuma 30.pants nosaka, ka individuāli tiesību strīdi starp darbinieku un darba devēju, ja tie nav izšķirti uzņēmumā, izšķirami tiesā.

Izrietoši no visa iepriekšteiktā, ja darba devējs turpina ignorēt Jūsu lūgumus, Jums ir tiesības vērsties tiesā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas