E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6330
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri

Dzīvesvietas deklarēšana, atgriežoties no ārzemēm

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2015
laura

Labdien! Lieta mūsu ģimenē ir tāda, ka mēs jau kādu laiku atrodamies ārzemēs, un mums ir 2 bērni tagad, bet lieta tāda, ka, braucot mājās, mums nav iespējas, kur bērnus piedeklarēt, ko lai mēs iesākam?

A
atbild:
03. februārī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Ja Jums pašai vai bērnu tēvam Latvijā ir deklarēta dzīvesvieta, tad tajā varat deklarēt arī savus bērnus, kā to paredz Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3.pants – nepilngadīga bērna dzīvesvieta ir vecāku (aizbildņu) dzīvesvieta, ja vecāki (aizbildņi) nav deklarējuši viņa dzīvesvietu citur.

Iedzīvotāju reģistra likums paredz: ja persona, kurai ir Latvijas valstiskā piederība, uzturas ārpus Latvijas ilgāk par sešiem mēnešiem, tās pienākums ir paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei savas dzīvesvietas adresi ārvalstīs. Ja esat to izdarījuši, tad, atgriežoties uz patstāvīgu dzīvi Latvijā, arī Jums un Jūsu dzīvesbiedram būs jādeklarē sava dzīvesvieta Latvijā.

Saskaņā ar likumu personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja tai pieder šis nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.

Ja Jūsu situācijai neatbilst neviens no iepriekšminētajiem kritērijiem, tad jāmēģina vienoties ar paziņām vai radiem par iespēju deklarēties viņu nekustamajā īpašumā. Tādā gadījumā kā tiesisko pamatu, deklarējot dzīvesvietu, varēs norādīt mutisku vienošanos ar īpašnieku. Ja nekustamā īpašuma īpašnieks uzzina, ka viņa īpašumā savu dzīvesvietu ir deklarējušas svešas personas, viņš ir tiesīgs tās izdeklarēt.

Dzīvesvietu var deklarēt tās pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, kurā atrodas dzīvesvieta, plašāka informācija PMLP mājaslapā, vai arī bez maksas e-pakalpojumā latvija.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 91 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas