E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4917
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļu jautājumos ir ieteicams un var konsultēties VID

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2014
Vita

Labdien, mani interesē, ja cilvēks reģistrējas par IK un ienākumi mēnesī ir 250 eiro, kādi nodokļi un cik lielā apjomā ir jāmaksā? Un vai ir iespējams saņemt VID personisku konsultāciju?

A
atbild:
04. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Individuālais komersants (IK) maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās obligātās apdrošināšanas iemaksas, kā arī citus nodokļus (nekustamā īpašuma, dabas resursu, pievienotās vērtības u.c. - atkarībā no darbības veida un apjoma). 

Likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka: fiziskās personas ienākumi, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, ir arī ienākumi no individuālā komersanta darbības. 

IK ar nodokli apliekamo ienākumu aprēķina kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Ar saimniecisko darbību saistītajos izdevumos netiek ieskaitīti izdevumi, kas nav tieši saistīti ar saimniecisko darbību. Kas ņemams vērā, aprēķinot ienākumu (ieņēmumu un izdevumu starpība) no saimnieciskās darbības, noteikts likuma 11.pantā (No saimnieciskās darbības gūtā apliekamā ienākuma noteikšana). Iedzīvotāju ienākuma nodoklis šogad ir 24%. 

Savukārt likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē par pašnodarbināto tiek uzskatīts arī individuālais komersants. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSOAI) jāmaksā tad, ja ienākumi sasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru, kas ir minimālās algas apmērs (2014.gadā – 320 eiro mēnesī). 

Individuālajam komersantam jāveic arī grāmatvedības uzskaite, jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā pārskati. 

Valsts ieņēmumu dienestā nodokļu maksātāji var saņemt konsultācijas (elektroniski, rakstiski, klātienē un pa tālruni) nodokļu normatīvo aktu piemērošanā. VID informatīvais tālrunis 67120000. Elektroniski ir iespējams pieteikums padziļinātai konsultācijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas