E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4890
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma jāierodas darbā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūlijā, 2014
inga

Labdien, gribēju uzzināt, kā ir, ja patreiz esmu bērnu kopšanas atvaļinājumā līdz oktobrim un ir pieteicies otrs bērniņš. Vai man būs jāiet tie trīs mēneši uz darbu, kamēr sāksies dekrēta atvaļinājums? Esmu dzirdējusi, ka nav jāiet, ka var pagarināt, tikai kā?

A
atbild:
04. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūs esat bērna kopšanas atvaļinājumā, ko darba devējs ar rīkojumu ir piešķīris, pamatojoties uz Jūsu iesniegumu. Bērna kopšanas atvaļinājums pienākas līdz bērna 1,5 gada vecumam. Vecāki mēdz izmantot arī tikai gadu ilgu atvaļinājumu, jo pārējo paredz izmantot citā laikā (to var darīt līdz bērna 8 gadu vecumam). Jūs neesat norādījusi, cik ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu pieprasījāt. Kad beidzas bērna kopšanas atvaļinājums, tāpat vien neierasties darbā nevar. Darba likums neparedz ilgāka bērna kopšanas atvaļinājuma piešķiršanu par to, kas noteikts likuma 156.pantā

Sievietei ir tiesības prasīt ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pirms grūtniecības atvaļinājuma. Ja iepriekš viss ikgadējais atvaļinājums izmantots, jaunais atvaļinājums tiks piešķirts avansā (jo bērna kopšanas atvaļinājuma laiks neietilpst periodā, par kuru nosaka atvaļinājumu). 

Valsts darba inspekcijas skaidrojumā par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu sievietēm grūtniecības stāvoklī vai pēc dzemdībām norādīts: „Attiecībā uz ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu sievietēm grūtniecības stāvoklī vai pēc dzemdībām, Darba likumā ir ietverta īpaša norma: 150.panta ceturtā daļa paredz piešķirt ikgadējo atvaļinājumu neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja – “Sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja.”

Tātad sievietēm ir tiesības pieprasīt un darba devējam ir pienākums piešķirt pilnu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai uzreiz pēc tā, neatkarīgi no darba tiesisko attiecību ilguma, kā arī neatkarīgi no nostrādātā darba laika tekošajā gadā, par kuru šāds atvaļinājums nav izmantots.

Tātad darba devējs nav tiesīgs atteikt piešķirt pilnu (4 nedēļas, neskaitot svētku dienas) ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Likuma nosacījumā primārais ir sievietes pieprasījums, tāpēc sievietes izvēlē ir, cik pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu izmantot. Tas var būt gan tieši pirms, gan arī dažus mēnešus pirms.” 

Jūs varat arī lūgt bezalgas atvaļinājumu, taču darba devējam likums neliek to obligāti piešķirt, tātad darba devējam ir tiesības šī atvaļinājuma piešķiršanu atteikt. Jāņem vērā, ka bezalgas atvaļinājuma posms virs četrām nedēļām neietilpst nostrādātā laika ietvaros, kas dod tiesības darbiniekam sava individuālā darba gada ietvaros prasīt kārtējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu. 

Jums ar darba devēju jārunā par to, kādu darba tiesisko attiecību normu ietvaros ir iespējas palikt mājās pēc bērna kopšanas atvaļinājuma līdz nākamajam grūtniecības atvaļinājumam. 

Ārsts izsniegs darbnespējas lapu B, ko būs jāparaksta darba devējam, apstiprinot neierašanos darbā darbnespējas periodā, kas saistīts ar grūtniecību un dzemdībām. 

Savukārt mēnesi pirms nākamā bērna kopšanas atvaļinājuma darbinieka pienākums ir rakstveidā informēt darba devēju par to, ka pēc dzemdību atvaļinājuma beigām dosities bērna kopšanas atvaļinājumā (uz vienu gadu, pusotru gadu vai īsāku laiku). To prasa Darba likums. 

Ja Jums līdz nākamajam grūtniecības atvaļinājumam ir daži mēneši, tie var ietekmēt maternitātes un vecāku pabalstu. Kā pabalsti tiks rēķināti, jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas