E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4703
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Lai saņemtu maternitātes un vecāku pabalstus, jābūt darba attiecībās

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2014
Santa Strode

Labdien! Esmu 15.grūtniecības nedēļā. Darba devējam vēl neko neesmu teikusi, jo atrodos atvaļinājumā. No atvaļinājuma jāatgriežas pēc mēneša. Bija domāts dekrētā doties oktobra vidū. Vēl labs laiks priekšā. Uzzināju par iespēju ikgadējo atvaļinājumu, vēlētos to izmantot! Bet tagad ir radusies šāda situācija. Pastāv iespēja, ka darbavieta varētu arī nepastāvēt pēc manas atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma. Man piedāvāja citu darbavietu, darba devējs ir informēts, ka esmu grūtniece, un piekrīt ņemt darbā, kad beigsies bērna kopšanas atvaļinājums. Vai varētu uzzināt, vai nebūšu zaudētāja, ja piekritīšu darba piedāvājumam jau tagad, vai pašreizējais darba devējs var atteikties izmaksāt dekrēta atvaļinājuma naudu un atvaļinājuma naudu (ja atvaļinājumu izņemu pirms dekrēta atvaļinājuma)?

A
atbild:
03. jūlijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Jūsu situācijā pats svarīgākais ir būt darba attiecībās dienā, kad dosieties grūtniecības atvaļinājumā jeb dekrētā, lai būtu tiesības saņemt maternitātes pabalstu. Jums jābūt darba ņēmējai arī dienā, kad dosieties bērna kopšanas atvaļinājumā uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma beigām. Tas ir svarīgi, lai varētu saņemt vecāku pabalstu. Abus minētos pabalstus nemaksā darba devējs, bet valsts, ņemot vērā Jūsu sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas jeb sociālo nodokli. Ja nebūsiet darba ņēmēja, šos pabalstus Jums nebūs tiesības saņemt.

Kā atšķiras pabalsti strādājošai un nestrādājošai māmiņai, varat izlasīt e-konsultācijā „Pabalsti strādājošai un nestrādājošai māmiņai”. Vairāk informācijas par pabalstu saņemšanu meklējiet Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā

Atlūgumu pašreizējā darbā Jūs varēsiet iesniegt arī bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, saglabājot tiesības saņemt vecāku pabalstu līdz bērna viena gada vecumam. Tāpēc šobrīd iespējams nav iemesla steigties ar galīgā lēmuma pieņemšanu.  

Darba likums īpaši aizsargā sievietes, kas ir bērniņa gaidībās. Piemēram, likuma 150.panta ceturtā daļa nosaka pienākumu darba devējam grūtniecei pēc viņas pieprasījuma piešķirt apmaksāto ikgadējo atvaļinājumu pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā. Ja šāds atvaļinājums nav izņemts individuālā darba gada ietvaros, darba devējs nevar atteikties to piešķirt un apmaksāt. Ar individuālo darba gadu ir saprotams viena gada periods, ko skaita no darba līguma noslēgšanas brīža, piemēram, 16.01.2013.- 15.01.2014., 16.01.2014 - 15.01.2015. 

Pašlaik Jūs atrodaties ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā. Ja pirms došanās grūtniecības atvaļinājumā būs sācies jau nākamais individuālā darba gads, Jums ir tiesības lūgt piešķirt atvaļinājumu avansā par nākamo individuālā darba gadu. Vai tādas tiesības Jums ir, precīzāk varat noskaidrot sava darba grāmatvedībā. Taču ņemiet vērā, ja būs iespēja izņemt ikgadējo atvaļinājumu par vēl nenostrādāto laika periodu uz priekšu, pārtraucot darba attiecības ar pašreizējo darba devēju, Jums būs izmaksātā atvaļinājuma nauda jāatmaksā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas