E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4580
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Pabalsti strādājošai un nestrādājošai māmiņai

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2014
vita

Labdien. 2014.gada 21.februārī laidu pasaulē bērniņu, nu radies jautājums par bērnu naudu. Pirms tam strādāju darbu ar minimālo algu, tagad katru mēnesi saņemu vidēji 185 eiro. Vai tā var būt, ka mana māmiņu alga no nestrādājošiem vecākiem atšķiras tikai ar 15 eiro?

A
atbild:
16. jūnijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai kliedētu priekšstatu, ka nestrādājoša māmiņa, kura nav maksājusi nodokļus, var saņemt tikpat lielu „māmiņu algu”, kā māmiņa, kura ir darba attiecībās un nodokļus kaut no minimālās algas, bet tomēr maksā, jāsāk ar to, kādus pabalstus vispār tiesīga saņemt sociāli apdrošināta (darba attiecībās esoša) persona, kad pieteicies mazulis. 

Sociāli apdrošināta sieviete, gaidot bērniņu, saņem maternitātes pabalstu par grūtniecības atvaļinājumu pirms bērniņa piedzimšanas (56 vai 70 dienas) un dzemdību atvaļinājumu pēc bērniņa nākšanas pasaulē (56 vai 70 dienas). Kā noteic likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanas” 10.pants, maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.  

Bērniņam piedzimstot, māmiņa saņem vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu 421,17 eiro apmērā. 

Pēc dzemdību atvaļinājuma jaunā sociāli apdrošinātā māmiņa dodas bērna kopšanas atvaļinājumā un saņem vecāku pabalstu. Tā apmērs ir atkarīgs no veiktajām sociālajām iemaksām. Ja vecāku pabalsts tiek piešķirts laikā līdz 2014.gada 30.septembrim, tas tiek aprēķināts 70% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, bet ne mazāk kā 171 eiro mēnesī līdz bērna viena gada vecumam. 

Kad bērnam aprit viens gads, sociāli apdrošināta mamma saņems bērna kopšanas pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam 171 eiro mēnesī, kā arī naudas kompensāciju 100 eiro mēnesī (kompensācija par vecāku pabalstu, ko paredz likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanas” pārejas noteikumu 24.punkts). No pusotra gada vecuma līdz 2 gadiem bērna kopšanas pabalsta apmērs ir 42,69 eiro mēnesī (bez kompensācijas par vecāku pabalstu). Tāpat no bērna viena gada vecuma māmiņa saņems ģimenes valsts pabalstu 11,38 eiro mēnesī. 

Jaunā māmiņai, kura nestrādā un nav sociāli apdrošināta persona, saņem tikai vienreizējo bērna piedzimšanas pabalstu, kā arī bērna kopšanas pabalstu no bērna dzimšanas dienas – 171 eiro mēnesī, līdz bērnam aprit pusotrs gads (bez kompensācijas!), pēc tam 42,69 eiro mēnesī līdz divu gadu vecumam. Tāpat viņai pienākas ģimenes valsts pabalsts 11,38 eiro mēnesī no bērna viena gada vecuma. 

Tiesa, līdz bērna gada vecumam Jūsu saņemtais vecāku pabalsts var minimāli atšķirties no bērna kopšanas pabalsta apmēra, ko saņem nestrādājoša mamma. Tomēr kopumā sociāli apdrošināta persona saņem vairāk nekā māmiņa, kas nestrādā un nav sociāli apdrošināta. 

Uzskatāmi atšķirības var redzēt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras sagatavotajā tabulā „Pabalsti par bērnu 2014.gadā”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas