E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4227
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Pabalsti nestrādājošai grūtniecei

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2014
ilze aspere

Sveiki! Pati esmu nestrādājoša grūtniece - darba attiecību nav! Bērna tēvs pašnodarbinātais, bet šajā jomā pašreiz nestrādā, nav arī noslēdzis pašnodarbināto. Strādā LV firmā, kur braukā pa komandējumiem ārpus valsts. Katram komandējumam jauns līgums. Vēlējos noskaidrot, kādus pabalstus mēs varēsim saņemt, bērniņam piedzimstot? Saprotu, ka 296ls un līdz pusotram gadam katru mēnesi 120Ls. Vai, ja tēvs bērnu ņem savā apgādībā, viņam pienākas vēl kāda nauda? Un kas tā ir par naudu, un kāda summa, tai ko laikam piešķir dome? Paldies!

A
atbild:
26. maijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Tā kā nestrādājat un neesat pašnodarbināta, esat sociāli neapdrošināta persona. Bērniņam piedzimstot, Jūs saņemsiet vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu 421,17 eiro apmērā. No bērna piedzimšanas dienas līdz pusotra gada vecumam saņemsiet bērna kopšanas pabalstu 171 eiro mēnesī, savukārt no pusotra gada līdz divu gadu vecumam bērna kopšanas pabalsta apmērs būs 42,69 eiro mēnesī.

Kad bērniņam apritēs gadiņš, saņemsiet arī ģimenes valsts pabalstu – 11,38 eiro mēnesī. Šo pabalstu izmaksā līdz bērna 15 gadu vecumam, bet, ja tas turpinās mācīties vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nesaņems stipendiju, tad līdz 19 gadu vecumam. 

Pabalsti ir jāpieprasa, iesniedzot iesniegumu jebkurā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļām ne vēlāk kā 12 mēnešu laikā no brīža, kad iestājas tiesības tos saņemt. 

Sakarā ar bērniņa piedzimšanu, iespējams, vienreizēju pabalstu izmaksā arī pašvaldība, kurā deklarēta Jūsu dzīvesvieta. Par iespējām saņemt šādu pabalstu, jāinteresējas  attiecīgajā pašvaldībā.

Tā kā nevarat pretendēt uz vecāku pabalstu, jo nestrādājat, pastāv iespēja, ka bērna tēvs saņem vecāku pabalstu līdz bērna viena gada vecumam, taču viņam ir jābūt nodarbinātam (ir darba ņēmējs vai pašnodarbinātais) pabalsta piešķiršanas dienā. Šī pabalsta apmērs un izmaksas kārtība mainās 2014.gada 1.oktobrī, tāpēc nozīme ir laikam, kad piedzims Jūsu mazulis. Ja tiesības uz vecāku pabalstu iestājas līdz 30.septembrim, tad tā saņēmējam ir jādodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai arī viņš nevar gūt ienākumus kā pašnodarbinātais. Savukārt, ja vecāku pabalsts tiek piešķirts pēc 1.oktobra, tā saņēmējs var turpināt strādāt vai gūt ienākumus kā pašnodarbinātais – tādā gadījumā vecāku pabalsta apmērs būs 30% no vidējās iemaksu algas. Plašāku informācijas izklāstu iespējams atrast VSAA mājaslapā.

Tā kā katrs pabalsta piešķiršanas gadījums atšķiras, lai noskaidrotu bērna tēva iespējas saņemt vecāku pabalstu, tā iespējamo apmēru un to, kāda informācija nepieciešama to piešķiršanai un aprēķināšanai, Jūs varat lūgt konsultāciju jebkurā VSAA nodaļā. 

Par iespēju bērna tēvam saņemt nodokļu atvieglojumus par apgādībā esošu bērnu lasiet LV portāla publikācijā „Nodokļa atvieglojumi par nestrādājošu laulāto un citiem apgādājamiem”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas