E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4835
Lasīšanai: 2 minūtes

Ceļošanas dokumenti bērnam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2014
Ilze

Augustā vēlos ar savu audžumeitu aizbraukt uz Igauniju ekskursijā. Kādi dokumenti nepieciešami bērnam, lai varētu to darīt? P.S. Dzīvojam kopā ar meitenes tēvu, bet neesam precējušies. Arī aizbildniecības man nav.Vai nepieciešama būs pilnvara no meitenes tēva, jo brauksim divatā ar meiteni.

A
atbild:
28. jūlijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Latvijas Republikas valsts robežas likuma 10.panta ceturtajā punktā ir norādīts: personas valsts robežu šķērso ar derīgiem ceļošanas dokumentiem. Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likuma 4.pantu Latvijas Republikā atzīti personu apliecinoši dokumenti ir personas apliecība un pase.

Līdz ar to nepilngadīgam bērnam, ceļojot uz Šengenas valstīm, tostarp Igauniju, ir nepieciešama derīga pase vai personas apliecība.

Bērnam, izceļojot no Latvijas un šķērsojot iekšējo robežu ar kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju, citi dokumenti papildus iepriekšminētajiem nav nepieciešami arī, ja bērnu nepavada kāds no vecākiem.

Tomēr minētais neizslēdz to, ka, ja Valsts robežsardzes amatpersonām, veicot savas kompetences ietvaros personu pārbaudes valsts teritorijā, rodas aizdomas par bērna pretlikumīgu izvešanu no valsts, personai, kas pavada bērnu, var tikt pieprasīts uzrādīt dokumentus vai sniegt informāciju, kas apliecina bērna saikni ar pavadošo personu vai to, ka bērns netiek izvests no valsts pret savu gribu vai viņa vecāku vai aizbildņu gribu.

Vairāk lasiet LV portāla publikācijā "Bērns dodas ceļojumā. Kad vajadzīga pilnvara?".

Informāciju var meklēt arī Latvijas Republikas Valsts robežsardzes mājaslapā www.rs.gov.lv vai zvanot uz Valsts robežsardzes informatīvo tālruni par valsts robežas šķērsošanu 67075616.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas