SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. novembrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Paplašina tiesību apjomu pastiprināta robežapsardzības sistēmas darbības režīma laikā

Stājas spēkā 30.11.2023.

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

Ar grozījumiem Latvijas Republikas valsts robežas likumā, kas stājas spēkā 30. novembrī, paplašināts Ministru kabineta tiesību apjoms, izsludinot pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu.

Latvijas Republikas valsts robežas likuma 35.1 pants, kas paredz Ministru kabineta (MK) tiesības izsludināt pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu, papildināts ar jaunu 2.1 daļu, kas nosaka Ministru kabineta tiesības pastiprināta robežapsardzības sistēmas darbības režīma pasākumu izpildi uzdot Nacionālo bruņoto spēku (NBS) personālam. Tādā gadījumā Ministru kabinetam ir jānosaka iesaistītā personāla tiesības un iesaistes noteikumi, kā arī nepieciešamības gadījumā jāparedz papildu atlīdzība.

Turpmāk, ja tas ir nepieciešams un ir samērīgi attiecīgā apdraudējuma novēršanai vai pārvarēšanai, pastiprināta robežapsardzības sistēmas darbības režīma laikā Ministru kabinets var paredzēt attiecīgā apdraudējuma novēršanā vai pārvarēšanā iesaistīto amatpersonu tiesības pamatotu aizdomu gadījumā apturēt transportlīdzekļus un veikt to apskati, pieprasīt personai personu apliecinošu dokumentu un saņemt to pārbaudei, kā arī aizturēt personu, par kuru pastāv pamatotas aizdomas, ka tā nelikumīgi šķērsojusi valsts robežu vai veikusi personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai, vai nodrošinājusi iespēju personai nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā, līdz brīdim, kad tā tiek nodota kompetentajai iestādei.

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, tas nepieciešams, lai, pastāvot pamatotām aizdomām, pārmeklējot transportlīdzekļus, notvertu personu, kura nelikumīgi šķērsojusi valsts robežu, vai personu, kura veikusi personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai, vai personu, kura nodrošinājusi iespēju personai nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā.

Kas ir pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms

2023. gada 14. jūlijā stājās spēkā grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas likumā, ar ko likumdevējs noteica Ministru kabinetam tiesības izsludināt pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu (līdz tam vienīgais risinājums bija īpaša tiesiskā režīma izsludināšana atbilstoši likuma “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli” regulējumam).

Latvijas Republikas valsts robežas likuma 35.1 pants noteic, ka pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu izsludina, konstatējot nesamērīgi lielu nelikumīgu valsts robežas šķērsošanas vai tās mēģinājuma gadījumu skaitu, lai nodrošinātu valsts robežas neaizskaramību un valsts apdraudējuma novēršanu.

Izsludinot pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu, Ministru kabinetam ir tiesības visā pierobežā vai tās daļā noteikt vienu vai vairākus šādus pasākumus:

  • īpašu pārvietošanās un pulcēšanās kārtību;
  • īpašu kārtību transportlīdzekļu kustībai vai šīs kustības ierobežojumus;
  • konkrētu robežšķērsošanas vietu darbības pilnīgu vai daļēju apturēšanu, vienlaikus nodrošinot personām iespēju īstenot tiesības un likumiskās intereses, no kurām nav pieļaujama atkāpe;
  • īpašu saimnieciskās darbības kārtību vai šīs darbības ierobežojumus;
  • īpašu kārtību preču, medikamentu, energoresursu, pakalpojumu un citu materiāltehnisko resursu pieejamībai;
  • tiesības nepiemērot publisko iepirkumu regulējumu vai noteikt īpašu kārtību publisko iepirkumu veikšanai attiecībā uz precēm vai pakalpojumiem, kas nepieciešami būtisku valsts drošības interešu aizsardzībai;
  • attiecīgā apdraudējuma novēršanā vai pārvarēšanā iesaistīto amatpersonu tiesības iekļūt nedzīvojamās telpās un zemesgabalu teritorijās, lai pamatotu aizdomu gadījumā atklātu nelikumīgi valsts robežu šķērsojušu personu slēpšanās vietas vai atklātu pāri valsts robežai ārpus robežšķērsošanas vietām pārvietotu preču slēpšanas vietas, vai notvertu šādas personas vai izņemtu šādas preces;
  • attiecīgā apdraudējuma novēršanā vai pārvarēšanā iesaistīto amatpersonu tiesības iekļūt dzīvojamās telpās, lai pamatotu aizdomu gadījumā notvertu nelikumīgi valsts robežu šķērsojušu personu vai novērstu personu dzīvības apdraudējumu;
  • ierobežot tiesības personām atrasties noteiktās vietās bez atļaujas;
  • uzdot atsevišķu uzdevumu izpildi valsts pārvaldes un pašvaldību institūcijām atbilstoši to kompetencei;
  • attiecīgā apdraudējuma novēršanā vai pārvarēšanā iesaistīto amatpersonu tiesības pamatotu aizdomu gadījumā apturēt transportlīdzekļus un veikt to apskati, pieprasīt personai personu apliecinošu dokumentu un saņemt to pārbaudei, kā arī pieprasīt informāciju un dokumentus, lai pārliecinātos par personas atrašanās tiesiskumu Latvijas Republikas teritorijā;
  • attiecīgā apdraudējuma novēršanā vai pārvarēšanā iesaistīto amatpersonu tiesības aizturēt personu, par kuru pastāv pamatotas aizdomas, ka tā nelikumīgi šķērsojusi valsts robežu vai veikusi personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai, vai nodrošinājusi iespēju personai nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā, līdz brīdim, kad tā tiek nodota kompetentajai iestādei.

Pastiprināta kriminālatbildība

Jāpiebilst, ka no šī gada 20. oktobra, kad stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, par tā 285. pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu (personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai), ja tas izdarīts pastiprināta robežapsardzības sistēmas darbības režīma laikā, ir pastiprināta kriminālatbildība un soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Savukārt, ja tā rezultātā ir izraisīta divu vai vairāku cilvēku nāve, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz piecpadsmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI