E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4821
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba likums paredz ilgstoši slimojoša darbinieka atlaišanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2014
Lauris Sils

Labdien! Darbinieks, pieņemts darbā 08.04.2014., nostrādāja divas dienas un saslima, līdz šai dienai ir slimības lapa. Darba līgums noslēgts līdz 31.10.2014. Kad varēs viņu atbrīvot, un vai darbiniekam pienāksies atvaļinājuma kompensācija?

A
atbild:
31. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 101.pants nosaka darba devēja tiesības rakstiski uzteikt darba līgumu arī tad, ja darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, šajā laikā neieskaitot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība.

Ja darba devējs vēlas ar darbinieku pārtraukt darba tiesiskās attiecības, tad darba līgums ir jāuzsaka 10 dienas iepriekš. Ja darba devējs ilgstošas slimošanas dēļ vēlas atlaist darbinieku, kas ir arodbiedrības biedrs, atlaišana jāsaskaņo ar arodbiedrību.

Pārtraucot darba attiecības, pamatojoties uz ilgstošu darbnespēju, darba devējam ir pienākums darbiniekam izmaksāt atlaišanas pabalstu, kā noteikts likuma 112.pantā. Darbiniekam pienākas arī kompensācija par neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu. Darba likuma 152.pants nosaka: laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja, un laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, ieskaitot pārejošas darbnespējas laiku.

Ņemot vērā darbinieka slimību, uzteikums rakstveidā, visticamāk, būs jāsūta pa pastu uz darba līgumā norādīto darbinieka adresi. Uzteikums ir jānosūta kā ierakstīta vēstule.

Ja šādā situācijā gatavojaties uzteikt darbu ilgstoši slimojošajam, rūpīgi jāpārdomā un jāievēro visas likumā prasītās procedūras, lai strīdus gadījumā varētu pierādīt sava lēmuma pamatotību. Ieteicams konsultēties Valsts darba inspekcijā. Tālruņi: 67186522; 67186523.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas