E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4766
Lasīšanai: 2 minūtes

Administratoram parādnieka īpašums ir jāpārdod par iespējami augstāko cenu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2014
Pinkovska

Tiesā ierosināta lieta par maksātnespēju privātai personai un iecelts administrators. Izsolē tiks izsolīts dzīvoklis. Esmu pierakstīta minētajā dzīvoklī, kā arī pirmās pakāpes radiniece kredīta ņēmējam. Kādas man ir pirmpirkuma iespējas dzīvokli izpirkt. Kad tas ir jādara? Vai tas notiek pirms dzīvokļa izsoles? Kādā veidā tiek noteikta dzīvokļa cena, kuru man būtu iespēja izpirkt. Bankā atmaksāta ir lielākā daļa parāda, dzīvoklis sastāda nelielu vērtību salīdzinājumā ar paņemto kredītu, kas jau ir atmaksāts. Vai banka var nākt pretī, lai saglabātu savu vienīgo dzīvesvietu, varbūt arī atlaist parāda kādu daļu?

A
atbild:
31. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maksātnespējīgajai fiziskajai personai piederošais nekustamais īpašums tiek iekļauts fiziskās personas mantas kopībā un realizēts maksātnespējas procesa ietvaros. Izsoles kārtības noteikšanai piemēro Maksātnespējas likumu. Maksātnespējas procesa administratoram, veicot parādnieka mantas izsoli, ir saistoši Civilprocesa likuma noteikumi, kas reglamentē tiesu izpildītāja darbības.

Kas attiecas uz pirmpirkuma tiesībām, tad Civillikums noteiktos gadījumos tās paredz kopīpašniekiem.

Maksātnespējas likums uzliek administratoram pienākumu gādāt, lai parādnieka nekustamais īpašums tiktu pārdots par iespējami augstāko cenu, lai nodrošinātu kreditoru prasījumu segšanu.

Jautājumus par saistību kārtošanu ar kreditoru un administratoru var risināt pats parādnieks. Parādniekam ir aizliegts nodot šo nekustamo īpašumu valdījumā citai personai, tajā skaitā slēgt nomas, īres un citus nekustamo īpašumu apgrūtinošus līgumus.

Izsoles tiek publicētas arī LV portālā šeit. Maksātnespējas administrators paziņojumā norāda galveno informāciju, kā arī savu tālruņa numuru saziņai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas