E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4532
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2014
Inese Gibeiko

Ar vīru esam šķīrušies. Laulības laikā piedzimis bērns, kas nav vīra bērns. Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanas laiks ir nokavēts. Bērns dzimis 2008.g. Vai tomēr var apstrīdēt paternitāti, ja ir DNS tests bērnam ar bioloģisko tēvu?

A
atbild:
06. jūnijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 148.pantu paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā. Laiks, kad Jūs vai Jūsu bijušais vīrs varēja apstrīdēt paternitātes pieņēmumu saskaņā ar Civilprocesa likuma 246.pantu, patiešām nokavēts. Protams, paternitātes pieņēmumu vēl var apstrīdēt pats bērns divu gadu laikā no pilngadības sasniegšanas.

Ja nevēlaties tik ilgi gaidīt, pastāv iespēja vērsties savas dzīvesvietas teritorijā esošajā bāriņtiesā un lūgt bāriņtiesu celt prasību tiesā un apstrīdēt paternitātes pieņēmumu, pamatojoties uz bērna interešu aizstāvību.

Tomēr, nezinot lietas apstākļus, apgalvot, ka bāriņtiesa piekritīs sniegt prasību tiesā un, ja lieta nonāks līdz tiesai, tā tiks apmierināta, nevar. Bāriņtiesu likuma 16.panta piektā daļa paredz bāriņtiesai tiesības sniegt prasības pieteikumu tiesā, lai aizstāvētu bērna intereses.

 Tātad šajā gadījumā bāriņtiesa izmantos šīs tiesības, ja uzskatīs, ka paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana ir tikai un vienīgi bērna interesēs. Ja tās lēmums Jūs neapmierinās, to var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā. To paredz Bāriņtiesu likuma 49.panta otrā daļa.

Lai noskaidrotu, kā labāk rīkoties un noformētu lūgumu bāriņtiesai vai prasību tiesā, Jums būs nepieciešama jurista, kurš specializējies ģimenes tiesībās, palīdzība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas