E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4557
Lasīšanai: 3 minūtes

Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu nedrīkst novilcināt

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2014
Valdis Skutelis

Ar sievu esam šķirti kopš 2007.gada, uz šķiršanās brīdi sievai nebija nekādu pretenziju saistībā ar bērnu. 2013.gadā viņa iesniedza tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Tiesa sprieda par labu sievai, kaut gan es neesmu bērna bioloģiskais tēvs. To es uzzināju pirms tiesas. Iesniedzu kasācijas sūdzību, bet tā tika noraidīta. Tagad man jāmaksā uzturlīdzekļi svešam bērnam. Kur es varētu griezties, lai likvidētu šo netaisnību?

A
atbild:
12. jūnijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

No situācijas apraksta saprotams, ka šobrīd esat neveiksmīgi mēģinājis pārsūdzēt tiesas spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu. Tas liek domāt, ka varbūt neesat izvēlējies pareizu procesuālo kārtību, kādā minēto jautājumu risināt. Tāpēc Jums steigšus jāmeklē jurista, kurš specializējies ģimenes tiesībās, padoms, vai šobrīd vēl nav iespējams tiesā apstrīdēt nevis lēmumu piedzīt uzturlīdzekļus, bet paternitātes pieņēmumu.

Ja tiešām faktu, ka neesat bērna bioloģiskais tēvs, uzzinājāt tikai pirms tiesas 2013.gadā un Jūs varat pierādīt, ka iepriekš to nezinājāt, teorētiski vēl pastāv iespēja to darīt. Saskaņā ar Civillikuma 148.pantu paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā. Civilprocesa likuma 246.pants noteic personas, kuras var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu -  bērna māte, bērna mātes vīrs un bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas. Taču likumdevējs ir noteicis laika ierobežojumu, kad paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt.  Civillikuma 149.pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa.

Dažkārt, lai apstrīdētu paternitātes pieņēmumu, ja nokavēts likumā noteiktais termiņš, ieteic doties uz bāriņtiesu un lūgt sniegt prasību tiesā apstrīdēt paternitātes pieņēmumu bērna interesēs saskaņā ar Bāriņtiesas likuma 16.panta piekto daļu. Taču šajā gadījumā, visticamāk, tas neizdosies, jo bērna interesēs ir, ka viņam ir tēvs. Ņemiet vērā, ka arī tiesa lēmumu pieņems, vadoties tikai un vienīgi no bērna interesēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas