E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4998
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Vispirms jāapstrīd paternitātes pieņēmums

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2014
Dace

Labdien. Kā tikt galā ar situāciju, ja bērnam, kurš ir piedzimis no cita vīrieša, ir iedots bijušā vīra uzvārds, tas tāpēc, ka laulība tika šķirta 3 dienas pēc bērna dzimšanas. Bijušais vīrs piekrīt, ka tas nav viņa bērns, bet kā panākt, lai bērnam mainītu uzvārdu?

A
atbild:
12. septembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja vēlaties anulēt ziņas par bijušo vīru kā sava bērna tēvu un mainīt bērnam uzvārdu, vispirms jāapstrīd paternitātes pieņēmums. 

Civillikuma 148.pants paredz, ka paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā. Savukārt Civilprocesa likuma 246.pants noteic personas, kuras var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu -  bērna māte, bērna mātes vīrs un bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas. Tātad šobrīd paternitātes pieņēmumu apstrīdēt tiesā varat Jūs vai Jūsu bijušais vīrs. 

Pie tam ar prasības celšanu tiesā nedrīkst kavēties, jo likumdevējs ir ierobežojis laiku, kurā to iespējams darīt. Civillikuma 149.pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna mātei. Praktiski šādā situācijā paternitātes pieņēmumu iespējams apstrīdēt divu gadu laikā kopš bērna piedzimšanas.

Kad tiesa ir pieņēmusi lēmumu, spriedums tiek nosūtīts uz dzimtsarakstu nodaļu, kurā reģistrēta bērna dzimšana un ieraksts par tēvu anulēts. Šādā gadījumā bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības. 

Savukārt, ja vēlaties, ka bērnam ir bioloģiskā tēva uzvārds, pastāv divas iespējas. Ja bioloģiskais tēvs paternitāti atzīst brīvprātīgi, pēc paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanas Jums jādodas uz attiecīgo dzimtsarakstu nodaļu un kopīgi jāiesniedz pieteikums. 

Ja bioloģiskais tēvs paternitāti atzīt nevēlas, jāsniedz prasība tiesā par paternitātes noteikšanu. Pie tam šādu prasību iespējams apvienot ar prasījumu par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu, un tādā gadījumā prasījumam ir divi atbildētāji – bērna juridiskais tēvs un bioloģiskais tēvs. 

Vairāk lasiet LV portāla publikācijās „Paternitāte: bērna izcelšanās noteikšana” un „Vārda un uzvārda maiņa bērnam”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas