E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4136
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ja līgums paredz, darba devējs par darba attiecību nodibināšanu ir jāinformē

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2014
Elmārs Upītis

Šobrīd strādāju privātā uzņēmumā. Darba līgumā ir punkts, ka šī līguma darbības laikā darbiniekam ir pienākums nestāties citās darba attiecībās bez darba devēja piekrišanas. Plānoju dibināt mazkapitāla SIA ar mikronodokļa maksātāja statusu. Mans jautājums, ja esmu SIA dibinātājs, valdes priekšsēdētājs, vai man vajag pašam sevi pieņemt darbā, lai izmaksātu algu un vai dibinot savu SIA vai arī pieņemot sevi darbā savā SIA, es pārkāpju esošo darba līgumu ar savu darba devēju, privātajā uzņēmumā, kurā patlaban strādāju? Uzņēmums, kurā strādāju, nodarbojas ar tehnikas remontu un jaunas tehnikas ražošanu. Es ar savu SIA plānoju sniegt inženiera pakalpojumus un konsultācijas. Nozare un sfēra ir radniecīga, bet nav tieši saistīta. Kā analogu situāciju varētu minēt, ja es strādātu par metinātāju, vai es varētu dibināt savu uzņēmumu, lai no darba brīvajā laikā ar saviem instrumentiem un savās telpās sniegtu metināšanas pakalpojumus? Liels paldies par atbildi.

A
atbild:
08. maijā, 2014

Darba devējam, pie kura Jūs strādājat (ar kuru ir noslēgts darba līgums), ir tiesības ierobežot Jūsu centienus dibināt citas darba attiecības. Darba likuma 92.pants nosaka, ka darbinieka tiesības veikt blakus darbu var ierobežot darba devējs, ciktāl tas attaisnojams ar darba devēja pamatotām un aizsargājamām interesēm, it īpaši, ja šāds blakus darbs negatīvi ietekmē vai var ietekmēt darbinieka saistību pienācīgu izpildi. 

Pieņemot Jūs darbā un slēdzot ar Jums darba līgumu, darba devējs ir rēķinājies ar to, ka visu (pilnu) darba laiku Jūs veltīsiet šai pamatdarba vietai. Tāpēc saskaņā ar Darba likuma 91.pantu darba devējs var noteikt, ka darbiniekam ir tiesības slēgt darba līgumu ar vairākiem darba devējiem tikai tad, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts citādi. 

Ja Jūs būsiet tikai SIA dibinātājs/dalībnieks un šajā SIA Jūs nepildīsiet nekādus blakus darba pienākumus (vadīt, dot rīkojumus un norādījumus utt.), un nesaņemsiet atlīdzību par darbu (izņemot dividendes, ja tādas būs) Jums piederošajā SIA, tad Jums esošajam darba devējam nav jāziņo par darba ņēmēja statusa iegūšanu.

Savukārt, ja Jūs kļūstiet par SIA valdes locekli (amatpersonu), kas vada uzņēmumu, rīkojas tā vārdā, tad Jūs esat darba ņēmējs un Jums ir jāziņo savam darba devējam par darba ņēmēja statusa iegūšanu, jo vienlaikus Jūs pārkāpjat jau noslēgto darba līgumu. 

Iesakām Jums vienoties ar esošo darba devēju un saņemt viņa piekrišanu jaunu (citu) darba attiecību dibināšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas