E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4100
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Lai adoptētu dzīvesbiedra bērnu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2014
Vita

Kas jādara, lai mans civilvīrs kļūtu par mana dēla audžutēvu? Bērns ir no cita vīrieša, alimentus maksā valsts, pats par bērnu neliekas ne zinis. Vai mūsu ģimenei ir iespējams manu dēlu oficiāli piereģistrēt kā audžudēlu? Mums ir kopīgs bērniņš un drīzumā gatavojamies noslēgt laulību.

A
atbild:
29. aprīlī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 177.pants paredz, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Savukārt Civillikuma 178.pants noteic, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Vairāk par aizgādības tiesībām un pienākumiem lasiet LV portāla skaidrojumā „Aizgādība – vecāku kopīgās un atsevišķās rūpes par bērnu.”

Cita persona var iegūt aizgādības tiesības tikai līdz ar bērna adopciju. Ņemiet vērā, lai Jūsu kopdzīves partneris varētu adoptēt Jūsu dēlu, Jums jāreģistrē laulība.

Bērna adopcijai ir jāpiekrīt arī bērna bioloģiskajam tēvam, ja viņam nav atņemtas aizgādības tiesības. Ja tēva piekrišanu nav iespējams dabūt, Jums ir divas iespējas:

  • jāvēršas bāriņtiesā, lai tā bērna interesēs ceļ prasību tiesā par aizgādības tiesību atņemšanu bērna tēvam;
  • Jums pašai jāvēršas ar prasību tiesā par aizgādības tiesību atņemšanu bērna tēvam.

Sīkāks izklāsts par adopcijas kārtību atrodams LV portāla skaidrojumā „Adopcija soli pa solim”. Laulātā bērnu var adoptēt atvieglotā kārtībā. Jāpiebilst, ka juridiski kļūstot par bērna tēvu, personai rodas bērna uzturēšanas pienākums. Ar to brīdi uzturlīdzekļus pārtrauks izmaksāt Uzturlīdzekļu garantiju fonds.

Jēdzienu „audžudēls” vai „audžutēvs” šajā gadījumā nav pareizi lietot, jo saskaņā ar lietojumu normatīvos aktos audžuģimene ir ģimene vai persona, kas bārenim vai bez abu vecāku gādības palikušam bērnam nodrošina aprūpi līdz brīdim, kamēr bērns var atgriezties savā ģimenē vai, ja tas nav iespējams, tiek adoptēts vai viņam nodibināta aizbildnība.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 118 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas