E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4042
Lasīšanai: 5 minūtes

Piedziņas izdevumu jāsedz parādniekam

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. martā, 2014
Jekaterina Osipova

Labdien! Man septiņus gadus atpakaļ ieviesās parāds TELE2, kuru nesamaksāju, pēc septiņiem gadiem uzzinu, ka mana lieta ir nodota ZTI Inetai Kaktiņai Valmierā. Nu man ir bloķēts gadu jau bankas konts, no kura varu izņemt minimālo algu – 320 eiro. Nu jau ir tā, ka banka pat negrib tos 320 maksāt, jo ZTI negribot to atļaut. Sazinājos ar TELE2, tur man teica, ka mana lieta ir nosūtīta viņiem atpakaļ un mans parāds ir 223 eiro, bet ZTI man iesaldēja kontu par nu jau 1200 eiro. Kas notiek, ja es tagad samaksāju pa tiešo TELE2 tos 223 eiro? Kas tad notiek ar tiem mistiskajiem ZTI 1200 eiro? Kur vispār var tādu astronomisku summu uzlikt? Šī pusgada laikā esmu 115 eiro atdevis ZTI, bet summa tik kāpj.

A
atbild:
09. aprīlī, 2014
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Par piedziņas izdevumiem 

Civilprocesa likuma 568.panta pirmā daļā nosaka, ka sprieduma izpilde notiek uz parādnieka rēķina. Pēc tam kad izpildu dokuments iesniegts izpildei, sprieduma labprātīga izpilde vai sprieduma izpilde tieši piedzinējam neatbrīvo parādnieku no sprieduma izpildes izdevumu atlīdzināšanas. No minētās normas izriet, ka parādniekam papildus parādam ir jāsedz sprieduma izpildes izdevumi. No CPL 566.panta pirmās daļas izriet, ka sprieduma izpildes izdevumos ietilpst valsts nodeva un ar tiesas sprieduma izpildi saistītie izdevumi: tiesu izpildītāja amata atlīdzība takses apmērā un izpildu darbību veikšanai nepieciešamie izdevumi. 

Zvērināta tiesu izpildītāja amata atlīdzības takses nosaka Ministru kabineta 2012.gada 26.jūnija noteikumi „Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm”. Saskaņā ar šiem noteikumiem zvērināts tiesu izpildītājs aprēķina fiksēto amata atlīdzību un amata atlīdzību procentos no atgūtās summas. Tāpat zvērināts tiesu izpildītājs aprēķina izpildu darbībai nepieciešamos izdevumus. Izpildu darbību veikšanai nepieciešamie izdevumi ir, piemēram, izdevumi sakarā ar izpildu lietā nepieciešamās informācijas saņemšanu, izdevumi sakarā ar bankas un citu iestāžu pakalpojumiem, ar dokumentu piegādāšanu un izsniegšanu saistītie izdevumi. Ja zvērināts tiesu izpildītājs ir reģistrējies kā pievienotās vērtības nodokļa maksātājs, tad aprēķinātajām summām pieskaitāms pievienotās vērtības nodoklis. 

Par iespēju samaksāt parādu kreditoram  

Gadījumā ja parādnieks parādu samaksā uzreiz piedzinējam, tad parādnieks saskaņā ar Civilprocesa likuma 568.panta pirmo daļu netiek atbrīvots no sprieduma izpildes izdevumu samaksas zvērinātam tiesu izpildītājam. Tātad - nemaksāt šos izdevumus nav iespējams. 

Ja parādniekam ir iebildumi par zvērināta tiesu izpildītāja rīcību, tajā skaitā par aprēķinātajiem sprieduma izpildes izdevumiem, tad parādniekam ir tiesības iesniegt sūdzību tiesā saskaņā ar Civilprocesa likuma 632.panta pirmo daļu. Proti, zvērināta tiesu izpildītāja darbības sprieduma izpildīšanā vai viņa atteikumu izpildīt šādas darbības parādniekam ir tiesības pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc zvērināta tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms. 

Izpildu lietā kā viena no zvērināta tiesu izpildītāja veiktajām darbībām var būt rīkojuma par naudas līdzekļu apķīlāšanu kredītiestādēm sagatavošana. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 599.panta trešo daļu, ja parādniekam ir noguldījums kredītiestādē, tiesu izpildītājs kredītiestādei dod rīkojumu noguldītos līdzekļus tiesu izpildītāja norādītajā piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā pārskaitīt tiesu izpildītāja depozīta kontā, ievērojot Civilprocesa likuma 1.pielikuma 3.punktā noteikto ierobežojumu attiecībā uz parādnieku. Tas nozīmē, ka parādniekam norēķinu kontā tiek saglabāti naudas līdzekļi minimālās mēneša darba algas apmērā, bet uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā — nauda 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas. Šo naudu parādnieks var izņemt tikai klātienē bankā. 

Gadījumā ja parādniekam norēķini kontā atrodas naudas līdzekļi mazāk par vienu minimālo mēneša darba algu, tad parādniekam jāsazinās ar zvērinātu tiesu izpildītāju, lai noskaidrotu, kādas vēl darbības ir veiktas izpildu lietā. 

Tātad Jums būtu steidzami jāsazinās ar tiesu izpildītāju un jālūdz klātienē izskaidrot kopējā parādsaistību summa un jāvienojas par turpmākām rīcībām parādsaistību dzēšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas