E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3824
Lasīšanai: 3 minūtes

Jāvēršas pašvaldībā, kurā atrodas nekustamais īpašums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2014
Aldis

Kopīpašumam - lauksaimniecības zemei ir 3 īpašnieki. Vienam pieder 4/12 daļas, otram 7/12, bet trešajam 1/12. Ir plāns mainīt izmantošanas mērķi no lauksaimniecības zemes uz privātmāju apbūvi. Problēma tāda, ka lielākie līdzīpašnieki piekrīt mērķa maiņai, bet 3. īpašnieks, kuram pieder 1/12 daļa nav sazvanāms, nav atrodams deklarētajā adresē un arī uz izsūtītajām vēstulēm neatbild. Vai ir kāds variants, kā mainīt kopīpašuma izmantošanas mērķi uz privātmāju apbūvi, nepiedaloties 3. līdzīpašniekam - paziņojums Latvijas Vēstnesī vai kāds cits labs risinājums?

A
atbild:
28. februārī, 2014
Valsts zemes dienests
Inga Rutkovska, Ģenerāldirektora palīdze

Ministru kabineta 2006.gada 20.jūnija noteikumu Nr.496 „Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība” 18.punkts paredz, ka lietošanas mērķa noteikšanu vai maiņu ierosina nekustamā īpašuma īpašnieks vai, ja tāda nav, - tiesiskais valdītājs, valsts vai vietējās pašvaldības zemei - tās lietotājs vai, ja tāda nav, - nomnieks (turpmāk - persona). Lietošanas mērķa noteikšanu vai maiņu var ierosināt arī valsts vai pašvaldības institūcija. Lai noskaidrotu, vai konkrētajā gadījumā iesniegumu pašvaldībai var iesniegt kāds no īpašniekiem, tad ir jāvēršas konkrētajā pašvaldībā, kurā atrodas nekustamais īpašums.

Kas attiecas uz datu aktualizāciju Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, tad iepriekš minēto noteikumu 36.punkts paredz, ka pašvaldībai 5 darba dienu laikā ir jānosūta lēmums par nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanu vai maiņu Valsts zemes dienestam. Līdz ar to nekustamā īpašuma īpašniekam nav papildus jāveic nekādas darbības, lai aktualizētu datus Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā.

Ja pašvaldība nav izpildījusi sev noteikto pienākumu, tad Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 57.1 pants paredz, ka nekustamā īpašuma lietošanas mērķa datu aktualizāciju var ierosināt jebkurš no nekustamā īpašuma īpašniekiem, iesniedzot Valsts zemes dienestā iesniegumu, kuram pievienots pašvaldības lēmums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 289 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas