E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1533
Lasīšanai: 3 minūtes

Par zemes lietošanas mērķa maiņu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2012
Ingrīda Karpa

Labdien! Vai pagasts drīkst mainīt zemes lietošanas mērķi, ja īpašniekam nav nekādi plāni izmantot zemi apbūvei? Šajā gadījumā lauksaimniecībā izmantojamā zeme pēc pagasta plāniem tiks pārsaukta par Apbūves laukumu. Nav ne pieprasījuma būvēt mājas tur un zeme tiek jau 10 gadus lietota lauksaimniecībai. Mainot zemes nosaukumu, mainās kadastriālā vērtība līdz ar to es tikšu piespiesta maksāt vairāk. Kādas ir manas tiesības šajā gadījumā? Ja zemes lietošanas mērķa maiņa nav reģistrēta valsts ZD kadastrā vai tad pagasta plānojums ir spēkā? Pagasts saka, ka jau no 2001. gada zeme tiek saukta par apbūves gabalu, bet VZD saka, ka reģistrā ir kā lauksaimniecības zeme. Paldies!

A
atbild:
02. novembrī, 2012
Valsts zemes dienests
Andris Sproģis, Komunikācijas projektu vadītājs

Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanu regulē Ministru kabineta 2006.gada 20.jūnija noteikumi  Nr.496 “Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība”.

Lietošanas mērķi reģistrē (aktualizē) Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, pamatojoties uz vietējās pašvaldības vai valsts institūcijas lēmumu par nekustamā īpašuma lietošanas mērķa noteikšanu vai maiņu vai atbilstoši vietējās pašvaldības vai valsts institūciju sniegtajām ziņām.

Lietošanas mērķa noteikšanas vai maiņas gadījumi ir noteikti MK noteikumu Nr.496 16. un 17.punktā. Savukārt atbilstoši noteikumu 18.punktam lietošanas mērķa maiņu mēneša laikā ierosina nekustamā īpašuma īpašnieks vai, ja tāda nav, - tiesiskais valdītājs. Ja persona mēneša laikā neierosina lietošanas mērķa noteikšanu vai maiņu, pašvaldībai ir tiesības bez saskaņošanas ar personu noteikt lietošanas mērķi atbilstoši zemes vienībai teritorijas plānojumā atļautajiem galvenajiem teritorijas izmantošanas veidiem (noteikumu 29.punkts). Līdz ar to pašvaldībai ir tiesības  bez saskaņošanas ar personu ierosināt lietošanas mērķa maiņu Kadastra informācijas sistēmā.

Neapbūvētai zemes vienībai, kas atrodas teritorijā, kurai atbilstoši Teritorijas plānošanas likumam stājies spēkā vietējās pašvaldības teritorijas plānojums, lietošanas mērķi nosaka vai maina atbilstoši vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā norādītajai teritorijas plānotajai (atļautajai) izmantošanai:
1) ja detālplānojums nav nepieciešams;
2) ja neapbūvēta zemes vienība pēc platības atbilst apbūves noteikumos noteiktajām prasībām;
3) ja izsniegta būvatļauja (noteikumu 23.punkts).

Saskaņā ar personas sniegto informāciju Kadastra informācijas sistēmā nekustamā īpašuma lietošanas mērķis nav mainīts, tātad ne persona, ne pašvaldība nav aktualizējusi datus Kadastra informācijas sistēmā.
Valsts zemes dienests informē, ka teritorijas plānojumu izstrādā un apstiprina vietējā pašvaldība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas