E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3731
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ekonomika

Nepieciešama visu īpašnieku piekrišana

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2014
Aldis

Kopīpašumam - lauksaimniecības zemei – ir 3 īpašnieki. Vienam pieder 4/12 daļas, otram 7/12, bet trešajam 1/12. Ir plāns mainīt izmantošanas mērķi no lauksaimniecības zemes uz privātmāju apbūvi. Problēma tāda, ka lielākie līdzīpašnieki piekrīt mērķa maiņai, bet 3.īpašnieks, kuram pieder 1/12 daļa, nav sazvanāms, nav atrodams deklarētajā adresē un arī uz izsūtītajām vēstulēm neatbild. Vai ir kāds variants, kā mainīt kopīpašuma izmantošanas mērķi uz privātmāju apbūvi, nepiedaloties 3.līdzīpašniekam - paziņojums „Latvijas Vēstnesī” vai kāds cits labs risinājums?

A
atbild:
04. martā, 2014
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Zemes lietošanas mērķa maiņa nav tikai zemes īpašnieku izvēles lēmums. Zemes lietošanas mērķi nosaka pašvaldība, un tas ir saistīts ar pašvaldības attīstības teritoriālo plānojumu. Tas nozīmē, ka zemes lietošanas mērķa maiņai ir nepieciešams pašvaldības lēmums. 

Civillikuma 1068.pants nosaka: „Rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.”

No likuma normas izriet, ka zemes kopīpašniekiem ir jārod iespēja visiem iesniegt pašvaldībai kopīgu iesniegumu par zemes lietošanas mērķa maiņu. Ja iesniegumu būs parakstījuši tikai divi no trim kopīpašniekiem, pašvaldība jautājumu izskatīt nevarēs. 

To, vai pašvaldība piekritīs konkrētās teritorijas zemes lietošanas mērķi mainīt no lauksaimniecības zemes uz privātmāju apbūvi, prognozēt nevar.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 276 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas