E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34191
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja bankas aizdevuma summa ir mazāka nekā īpašuma cena

J
jautā:
11. oktobrī, 2024
112

Sveiki! Rezervējām dzīvokli jaunajā projektā, kur tiks pabeigti visi celtniecības darbi un dzīvoklis tiks mēbelēts. Noslēdzām rokasnaudas līgumu un iemaksājām aptuveni 8% no summas. Pārdevējs novērtēja dzīvokli, kurš bija kā demo dzīvoklis stāvu zemāk ar tādu pašu platību, un apgalvoja, ka bankā nebūs problēmu. Paļāvāmies uz viņa novērtējumu. Banka ir gatava iedot kredītu, kas ir mazāks par 12 000  eiro no noteiktās summas. Ko var darīt šajā situācijā, jo lieku 12 000 mums nav. Paldies! 

A
atbild:
Šodien

Jānorāda, ka bankas izsniedz kredītus, izvērtējot dažādus kritērijus, piemēram, kredītņēmēja maksātspēju, kā arī nekustamā īpašuma tirgus vērtību, ko noteicis neatkarīgs nekustamā īpašuma vērtētājs (nevis pārdevējs).  

Tas, ka nekustamā īpašuma pārdevējs vēlas pārdot īpašumu par augstāku cenu (piemēram, augstāku nekā vērtējumā noteikto tirgus vērtību), bankai nav saistoši. 

Jūsu situācijā var: 

  1. mēģināt vienoties ar pārdevēju par attiecīgu pirkuma maksas samazināšanu;  
  2. izvērtēt noslēgto rokasnaudas līgumu, proti, vai tas neparedz tiesības konkrētā situācijā atkāpties no pirkuma, nezaudējot iemaksāto rokasnaudu, vai arī vienoties ar pārdevēju par tā atcelšanu.  
  • Civillikuma 1730. pants paredz: ja līgumu neizpilda vai nu tādēļ, ka tas, pusēm savstarpēji labprātīgi vienojoties, atcelts, vai tādēļ, ka tā izpildīšana kļuvusi neiespējama bez rokasnaudas devēja vainas, tad rokas nauda jādod pēdējam atpakaļ. Ja līgumu neizpilda aiz viena līdzēja vainas, tad, ja vainīgs rokas naudas saņēmējs, viņam tā jāatdod tās devējam divkāršā apmērā; bet, ja neizpildīšanā vainīgs rokasnaudas devējs, tad viņš zaudē tiesību prasīt to atpakaļ. Turklāt vainīgajam jāatlīdzina pretiniekam visi zaudējumi. 
  • Civillikuma 1731. pants nosaka: ja puses norunājušas, ka jau noslēgto līgumu var atcelt, zaudējot rokas naudu, un ja tādā gadījumā atkāpjas rokasnaudas devējs, tad viņš to zaudē, bet, ja atkāpjas pretējā puse, tad viņai jāatdod rokasnauda divkāršā apmērā. Šis noteikums piemērojams, ja līdzēji norunājuši, ka, vienam no viņiem neizpildot savu saistību noteiktā termiņā, otrs atsvabinās no savas saistības. 

Ja ir neskaidrības, tad par līguma nosacījumiem vēlams konsultēties ar juristu. 

Ja tomēr vēlaties iegādāties nekustamo īpašumu par pārdevēja noteikto pirkuma summu, tad varat vērsties bankā, lai noskaidrotu, kādas ir jūsu iespējas saņemt vēlamo aizdevuma summu. Piemēram, lielāku aizdevuma summu var būt iespējams iegūt, ieķīlājot vēl kādu citu nekustamo īpašumu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas