E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34123
Lasīšanai: 2 minūtes

Kuri mēneši tiek ieļauti vidējās izpeļņas aprēķinā

J
jautā:
06. oktobrī, 2024
Alise

2024. gada 25. jūnijā tiku atbrīvota no darba, jo slimoju no 2023. gada 7. decembra, tātad 2023. gada decembrī nostrādāju tikai četras dienas. Darba devējs vidējo izpeļņu atvaļinājuma kompensācijas un atlaišanas pabalsta izmaksai ir aprēķinājis par sešiem mēnešiem, no 2023. gada jūnija līdz 2023. gada novembrim. 2023. gada decembrī es esmu saņēmusi algu par četrām darba dienām, A lapu, prēmijas, bet B lapu apmaksāja valsts. Vai darba devējs likumīgi ir izslēdzis no vidējas izpeļņas aprēķina 2023. gada decembri, kurā es saņēmu arī prēmijas, kas palielinātu manu vidējo izpeļņu, salīdzinot ar to, ko darba devējs piemēroja, aprēķinot manu vidējo izpeļņu periodā par laiku no 2023. gada jūnija līdz novembrim? 

A
atbild:
18. oktobrī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devējs ir korekti aprēķinājis jūsu vidējo izpeļņu, neņemot vērā pēdējā  (2023. gada decembra) mēneša izmaksāto atlīdzību, kurā jūs pirms darbnespējas nostrādājāt dažas dienas. 

Aprēķinot jums vidējo izpeļņu, tiek ņemts vērā Darba likuma 75. panta otrās daļas regulējums. Tas paredz: ja pēdējo sešu vai vairāk mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, tad vidējā izpeļņa aprēķina no darba samaksas par darbu sešos kalendāra mēnešos pirms attaisnotās prombūtnes perioda sākuma.  

Pēdējie seši kalendāra mēneši tiek skaitīti, sākot no iepriekšējā mēneša, kad iestājas pienākums aprēķināt vidējo izpeļņu, neatkarīgi no šajā pēdējā mēnesī nostrādāto dienu skaita.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas