E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34121
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai drīkst izrakstīt dalītos rēķinus, ja alokatori ir uzstādīti tikai pusei mājas dzīvokļu

J
jautā:
05. oktobrī, 2024
Ainars

Labdien! Dzīvoju daudzdzīvokļu mājas dzīvoklī. Manā dzīvoklī radiatoriem ir uzstādīti alokatori (siltuma maksas sadalītāji), un apkures rēķini arī tiek dalīti divās daļās, no kurām viena daļa ir norēķins par šo mēraparātu uzskaitīto. Cik zinu, daudzos dzīvokļos alokatori nav uzstādīti, tie ir apmēram tikai pusei no visiem dzīvokļiem. Vai šādā gadījumā vispār ir tiesiski izrakstīt šādus dalītos rēķinus? Cik saprotu, likumā ir noteikts, ka vismaz 70% dzīvokļu jābūt uzstādītiem siltuma maksas sadalītājiem, lai varētu izrakstīt šāda veida rēķinu. 

A
atbild:
14. oktobrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jēkabs Treijs, zvērināts advokāts

Kartība par to, kā dzīvojamajās mājās sadala izdevumus par saņemtajiem siltumapgādes pakalpojumiem, noteikta Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” trešajā sadaļā. 

Minēto noteikumu 19.3. punktā likumdevējs ir pieļāvis, ka par mājas saņemto siltumenerģiju dzīvokļu īpašnieki maksāšanas sadalījumam var izmantot siltuma maksas sadalītājus. Tāpat likumdevējs 19.3 3. punktā noteicis, ka “siltuma maksas sadalītāju izmantošanai dzīvojamās mājas siltumenerģijas patēriņa sadalījumam nodrošina: [..] siltuma maksas sadalītāju uzstādīšanu vairāk par 70% no kopējā dzīvokļu, nedzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu skaita dzīvojamā mājā”. 

Līdz ar to, ja atsevišķā dzīvojamajā mājā nav ievērota Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 19.3 3. punkta prasība un siltuma maksas sadalītāji nav uzstādīti vismaz 70% īpašumu, tad šo skaitītāju izmantošana saņemtās siltumapgādes maksas sadalīšanā nav pamatota. Jautājuma uzdevējs aicināms vērsties pie attiecīgā pārvaldnieka, lai noskaidrotu alokatoru rādījumu izmantošanas pamatotību un pierādījumus par alokatoru uzskaitīšanas apjomu pārvaldāmajā ēkā. 

Vienlaikus jautājuma uzdevējam norādāms, ka vispirms ir rūpīgi jāizvērtē attiecīgais īpašnieku pieņemtais lēmums par saņemtās siltumapgādes pakalpojumu izmaksām, jo atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 23. punktam, “ja, nosakot maksājamo daļu, tiek izmantota siltumenerģijas uzskaites (sadales) kārtība, kas nav minēta šo noteikumu 19. punktā, tad dzīvojamās mājas īpašnieki var vienoties arī par citas, šo noteikumu pielikumos neminētas siltumenerģijas patēriņa metodikas izmantošanu, ja tiek ievēroti šo noteikumu pielikumos minētajās metodikās noteiktie siltumenerģijas sadales aprēķinu principi”. 

No uzdotā jautājuma nevar izslēgt, ka īpašnieki ir vienojušies par citu kārtību, kā sadalīt maksu par siltumapgādi, jo jautājumā jau norādīts, ka maksa par siltumu ir sadalīta divās daļās. Līdz ar to vispirms jāizvērtē īpašnieku pieņemtā lēmuma tiesiskums un atbilstība attiecīgo Ministru kabineta noteikumu pielikumos ietvertajām metodikām. 

Vispārīgi par alokatoriem (siltuma maksas sadalītāji) iepriekš LV portālā ir ticis sniegts skaidrojums “Kā daudzdzīvokļu ēkās patērēt mazāk enerģijas”. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas