E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34082
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai iespējams atteikties no atkritumu izvešanas pakalpojuma

J
jautā:
03. oktobrī, 2024
Ieva

Labdien! Vai privātpersonai un mājokļa īpašniekam daudzdzīvokļu namā Rīgā ir likumīgas tiesības atteikties no atkritumu izvešanas pakalpojuma? Nama apsaimniekotājs jau ilgstoši nenodrošina bio atkritumu un stikla taras konteineru, aizbildinoties, ka tādi nav nepieciešami, kā arī esošajā dzeltenajā konteinerā neļauj izmest neko citu kā kartonu, lai gan pēc noteikumiem tajā drīkst utilizēt arī metālu, plastmasu un papīru. Tā kā šķiroju atkritumus, kopējo jeb nešķiroto atkritumu konteineru neizmantoju, līdz ar to rodas jautājums, kādēļ maksāt par pakalpojumu, kas netiek izmantots. Vai un kādas ir iespējas atteikties no šī pakalpojuma?

A
atbild:
04. oktobrī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Atkritumu apsaimniekošanas likuma 16. panta pirmās daļas 1. punkts noteic, ka atkritumu radītājiem ir pienākums slēgt līgumu ar pašvaldības izvēlēto atkritumu apsaimniekotāju. Atkritumu sākotnējam radītājam vai valdītājam ir pienākums noslēgt atsevišķu līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju par katrā nekustamajā īpašumā radīto atkritumu apsaimniekošanu. 

Savukārt likuma 43. panta pirmā daļa paredz: par sadzīves atkritumu radītāja vai valdītāja nepiedalīšanos pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanā piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no desmit līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām (viena soda vienība – pieci eiro), bet juridiskajai personai – no piecdesmit līdz trīssimt naudas soda vienībām. 

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants noteic, ka dzīvokļa īpašnieka pienākums ir norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkure, aukstais ūdens, kanalizācija, sadzīves atkritumu izvešana). 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 235 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas