E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34062
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1
1
1

Ja sieva vēlas dāvināt uzņēmumu vīram

J
jautā:
01. oktobrī, 2024
Laimonis

Labdien! Ja SIA pieder sievai (vienīgais patiesais labuma guvējs un valdes loceklis šajā uzņēmumā), kura vēlas šo uzņēmumu uzdāvināt vīram (jaunam vienīgajam patiesā labuma guvējam un valdes loceklim), vai vīram ir jāizpērk uzņēmuma daļas vai kaut kas cits? Un kāda veida dokumenti ir jāsagatavo un jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā vai Valsts ieņēmumu dienestā, vai kaut kur citur (abiem ir e-paraksts)? 


A
atbild:
15. oktobrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Lauma Bērziņa, zvērināta advokāte

Laulātā savas kapitāldaļas sabiedrībā ar ierobežotu atbildību (SIA) var dāvināt savam laulātajam. Vienojoties par dāvinājumu un sagatavojot dāvinājuma līgumu, vērā ņemami Civillikuma Saistību tiesību daļas noteikumi par dāvinājumu. Dāvinājums ir tiesisks darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību. Ja vēlaties, lai laulātais par SIA kapitāla daļām jums dod atlīdzību, tad pušu starpā noslēdzams pirkuma līgums. 

Neatkarīgi no tā, vai kapitāla daļas tiek atdāvinātas vai pārdotas, izmaiņas SIA dalībnieku sastāvā ierakstāmas SIA dalībnieku reģistrā, un SIA valdei triju darba dienu laikā pēc jaunā dalībnieku reģistra nodalījuma parakstīšanas jāiesniedz komercreģistra iestādei (Uzņēmumu reģistram) pieteikums par izmaiņām dalībnieku reģistrā. 

Dalībnieku reģistra nodalījumu paraksta SIA valde, daļu atsavinātājs un daļu ieguvējs. Daļas atsavinātāja un ieguvēja paraksti apliecināmi notariāli. Notariāls apliecinājums parakstiem nav nepieciešams, ja dalībnieku reģistra nodalījums tiek parakstīts ar drošu elektronisko parakstu. Detalizēta informācija par komercreģistra iestādei iesniedzamajiem dokumentiem un veicamajiem valsts nodevu maksājumiem ir pieejama šeit. 

Ja kopā ar izmaiņām dalībnieku sastāvā tiek veiktas izmaiņas SIA valdes un patiesā labuma guvēju sastāvā, tad tās piesakāmas ierakstīšanai Komercreģistrā vienlaikus ar izmaiņām SIA dalībnieku sastāvā. 

Valsts ieņēmumu dienests informāciju par izmaiņām dalībnieku sastāvā iegūst no Komercreģistra. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 109 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas