E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33922
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai no mantojuma var atteikties

J
jautā:
16. septembrī, 2024
Hugo

Sveiki! Vai pieteikšanās mantojumam nozīmē, ka esi mantojumu arī pieņēmis? Pie notāra ir atvērta mantojuma lieta, kur potenciālajiem mantiniekiem dots trīs mēnešu pieteikšanās termiņš. Pieteicos kā pirmās pakāpes mantinieks. Līdz šim neviens cits nav pieteicies, publiskajās datubāzēs uz mantojuma atstājēja vārda nav liegumu, parādu atzīmju. Ja pēc manas pieteikšanās uzrodas kāds nezināms kreditors, kas piesaka savu prasību, vai tas nozīmē, ka es pieņemu mantojumu ar visiem parādiem? Vai arī mana pieteikšanās nenozīmē mantojuma pieņemšanu, un es varu no tā atteikties? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
Šodien

Atbilstoši Civillikuma 689. pantam neviens nav spiests pieņemt viņam piekritušo mantojumu, bet katrs pēc patikas to var pieņemt vai atraidīt. Atraidīt mantojumu nevar vienīgi līgumiskais mantinieks, ja viņš šo tiesību sev noteikti nav pielīdzis. 

Gan likumiskie mantinieki, gan tie, kuriem mantojums pienākas pēc testamenta, no mantojuma var atteikties. Savukārt līgumiskais mantinieks mantojumu nevar atraidīt, ja vien mantojuma līgumā līgumiskajam mantiniekam nav paredzēta tiesība no tā atteikties. 

Arī uz atteikšanos no mantojuma attiecas prasība gribu par atteikšanos no mantojuma izteikt zvērināta notāra noteiktajā uzaicināšanas termiņā vai, ja uzaicinājuma nav, gada laikā no mantojuma atklāšanās dienas. 

Saskaņā ar Civillikuma 694. pantu, ja mantojums jau atrodas mantinieka valdījumā un ja viņš šajā termiņā nav ieradies izteikt gribu mantojumu pieņemt vai atraidīt, atzīstams, ka viņš to pieņēmis. Ja mantojums neatrodas mantot aicinātā faktiskajā valdījumā, atzīstams, ka viņš mantojumu atraidījis. 

Civillikuma 705. pantā noteikts, ka ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet, līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām, arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās. 

Kad zvērināts notārs, vedot mantojuma lietu, ir izsludinājis mantojuma atklāšanos, kreditori sludinājumā par mantojuma atklāšanos norādītajā termiņā var pieteikt savas pretenzijas. Sludinājumā par mantojuma atklāšanos norādītajā termiņā dzēš nepieteiktās kreditoru pretenzijas. Tādējādi mantinieks manto tos parādus, kuri pieteikti kā kreditoru pretenzijas mantojuma lietā, kā arī parādus, kuri ir nodrošināti ar hipotēku vai komercķīlu. 

No Civillikuma 707. pantā ietvertā pienākuma atbildēt par mantojuma atstājēja parādiem ar savu paša mantu mantinieks var atsvabināties, ja viņš izlieto inventāra tiesību, t. i., likumā noteiktajā laikā sastāda visa mantojuma inventāru. 

Tas nozīmē, ka notārs, saņemot mantinieka iesniegumu pieņemt mantojumu ar inventāra tiesību, uzdod tiesu izpildītājam sastādīt mantojuma inventāru – visas mantojuma atstājēja mantas sarakstu ar tās novērtējumu. 

Jāņem vērā, ka termiņš, kad notāram var iesniegt iesniegumu par mantojuma pieņemšanu ar inventāra tiesību, ir neilgs, proti, pie notāra jāvēršas divu mēnešu laikā no ziņu saņemšanas par mantojuma atklāšanos. 

Ja mantinieks mantojumu pieņem ar inventāra tiesību, mantojuma atstājēja kreditori nevar prasīt no mantinieka vairāk, nekā viņš ir saņēmis mantojumā. 

Vairāk par mantojuma pieņemšanu situācijā, ja mantojuma atstājējam ir parādi, varat uzzināt LV portāla publikācijā šeit. 

Vienlaikus jānorāda, ka 2025. gada 1. janvārī stāsies spēkā mantojuma tiesību reforma, bet tā attieksies uz mantojuma lietām, kas tiks uzsāktas pēc konkrētā datuma. Grozījumi Civillikumā paredz, ka turpmāk mantošana vienmēr notiks, paredzot mantinieku ierobežotu atbildību pret mantojuma atstājēja kreditoriem. Vairāk par attiecīgo tēmu varat uzzināt LV portāla skaidrojumā šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 285 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas