E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33907
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kreditora tiesības pieprasīt likumiskos procentus

J
jautā:
14. septembrī, 2024
Janis

Labdien! Izsolē 2017. gadā tika iegādāts dzīvokļa īpašums, kas iegādes brīdī bija apdzīvots. Īrnieki atteicās to pamest, uzskatot, ka jaunajam īpašniekam ir saistošs viņu (iedzīvotāju) ar iepriekšējo īpašnieku it kā noslēgtais beztermiņa “īres līgums” par maksu, kas ir būtiski zem tirgus vērtības. Ņemot vērā minēto, tika uzsākta tiesvedība civiltiesiskā kārtībā. Tās laikā īrnieki pauda gatavību maksāt jaunā īpašnieka noteikto īres maksu (krietni augstāku nekā minētajā “īres līgumā”) par turpmākajiem mēnešiem, vienlaikus atsakoties maksāt par vēsturisko periodu (no dzīvokļa nonākšanas jaunā īpašnieka īpašumā līdz tiesvedībai), līdz ar to izlīgums nebija iespējams. Tiesvedības gaitā minētais “īres līgums” tika atzīts par simulatīvu, tiesai lemjot par īrnieku izlikšanu no dzīvokļa īpašuma bez jaunas dzīvesvietas ierādīšanas. Dzīvoklis ar tiesu izpildītāja palīdzību tika atbrīvots 2020. gadā. Vai, vēršoties tiesā gadījumos par zaudējumu (negūtās īres maksas) piedziņu par laikposmu no dzīvokļa nonākšanas jaunā īpašnieka īpašumā līdz tā atbrīvošanai no iepriekšējiem iemītniekiem (kopumā nepilni trīs gadi) līdztekus parāda pamatsummai (kas veidojas, saskaitot ticamāko dzīvokļa ikmēneša īres maksu, balstoties uz sertificēta nekustamā īpašuma vērtētāja izziņu par vēsturiskajām īres maksām attiecīgā veida projekta ēkās noteiktajā rajonā), prasītājam būtu pamats prasīt arī piedzīt likumiskos (6%) procentus? Ja ir, vai šādos gadījumos tie būtu piedzenami par laikposmu no dzīvokļa nonākšanas prasītāja īpašumā līdz brīdim, kad dzīvoklis tika atbrīvots no iepriekšējiem īrniekiem? Vai arī tādā gadījumā būtu pamats piedzīt likumiskos procentus par laika periodu no dzīvokļa atbrīvošanas līdz tiesas nolēmuma par zaudējumu atlīdzināšanu pieņemšanai un par laikposmu no tiesas nolēmuma stāšanās spēkā līdz pilnīgai negūtās īres maksas nomaksai? Tāpat vēlos vaicāt, vai aprēķinātos likumiskos procentus, piemēram, par laikposmu līdz dzīvokļa atbrīvošanai, būtu pamats iekļaut pamatparādā? Ļoti novērtēšu atbildes uz jautājumiem! 

A
atbild:
01. oktobrī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Ja uzskatāt, ka jums pastāv tiesisks pamats no dzīvokļa bijušajiem iemītniekiem pieprasīt parāda (zaudējumu) samaksu, jums ir tiesības no konkrētajām personām papildus pamatparādam pieprasīt arī procentu apmaksu. Saskaņā ar Civillikuma 1759. panta pirmās daļas 1. punktu procenti jāmaksā, arī bez noteiktas norunas, uz likuma pamata (dēvēti par likumiskajiem procentiem) par katru parāda samaksas nokavējumu, kaut arī parāds pats par sevi būtu bezprocentu.  

Procentu apmaksu no parādnieka jūs varat pieprasīt par visu periodu, kurā parāds pastāv, tātad no parāda rašanās brīža līdz pat brīdim, kad parāds tiek dzēsts. Likums tomēr paredz, ka procentu pieaugums apstājas, kad nesamaksāto procentu summa sasniedz pamatparāda apmēru vai par parādnieka mantu atklāj konkursu, t. i., parādniekam tiek pasludināts maksātnespējas process (Civillikuma 1763. pants).    

Ne vienmēr gadījumos, kad tiesa apmierina prasību par parāda piedziņu, parādnieks nekavējoties izpilda spriedumu jeb atmaksā visu tiesas piespriesto summu. Tādējādi, parādniekam turpinot noildzināt parāda samaksu, procentu pieaugums turpinās arī pēc sprieduma stāšanās spēkā. Lai būtu tiesisks pamats procentu pieaugumu aprēķināt un pieprasīt arī pēc sprieduma stāšanās spēkā, Civilprocesa likuma 195. panta pirmā daļa paredz, ka, taisot spriedumu par naudas summas piedziņu, tiesa spriedumā norāda ne vien piedzenamo summu (galveno parādu un procentus, laiku, par kādu procenti piespriesti), bet arī prasītāja tiesības par laiku līdz sprieduma izpildei (izsoles noslēguma dienai) saņemt procentus, minot arī to apmēru. Sprieduma izpildes stadijā procentu pieaugumu no sprieduma stāšanās spēkā brīža līdz parāda dzēšanai aprēķina zvērināts tiesu izpildītājs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 84 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas