E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33830
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide
2
2

Vai kaimiņa radītais troksnis ir pārkāpums

J
jautā:
06. septembrī, 2024
Oļegs

Labdien! Es dzīvoju dārzkopības kooperatīvās sabiedrības teritorijā. Ik vakaru kaimiņš zāģē akmeņus, zāģis ir izvietots ārpus telpām, tādēļ trokšņu līmenis ir iespaidīgs, darbi notiek līdz vēlam vakaram, pulksten 22.00. Vai tas ir pārkāpums? 

A
atbild:
17. septembrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Matīss Rostoks, zvērināts advokāts

Kooperatīvo sabiedrību likums noteic, ka kooperatīvā sabiedrība ir juridiska persona. Kooperatīvās sabiedrības nolūks ir veicināt biedru kopīgo ekonomisko interešu efektīvu īstenošanu, un kooperatīva biedru pienākums un atbildībattiecas arī uz dārzkopības kooperatīva koplietošanas teritoriju. 

Iespējams, ka sabiedrība nodrošina dažādus pakalpojumus, piemēram, labvēlīgas vides un apstākļu radīšanu biedriem. Dārzkopības kooperatīvās sabiedrības mērķi un uzdevumi ir noteikti tās statūtos. 

Dārzkopības saimnieciskā darbības laikā var tikt radīti dažādi trokšņi, piemēram, ar motorzāģiem un citu tehniku. Iespējams, ka dārzkopības kooperatīvā sabiedrība veic dārzkopības remontdarbus un tie ir saskaņoti ar vietējo pašvaldību. Tāds troksnis saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumiem Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” neattiecas uz remontdarbiem, kas tiek veikti dienas un vakara laikā (no plkst. 7.00 līdz 21.00), un būvdarbiem, kuri ir saskaņoti ar vietējo pašvaldību. 

Šādi aspekti, kā skaļa zāģēšana ārpus telpām, iespējams, pat ir noteikti pašvaldības noteikumos. Tādējādi jāsecina, ka ne visos gadījumos neērtības, kuras rodas saistībā ar vides trokšņiem, būs kvalificējamas kā normatīvo aktu pārkāpums.  

Līdz ar to vispirms jākonstatē, vai kaimiņš ar savām darbībām pārkāpj normatīvajos aktos noteikto pieļaujamo trokšņu robežlielumus. Ja tas tiek konstatēts, tad jūs varat vērsties pašvaldības policijā ar attiecīgu iesniegumu par vides tiesību pārkāpumiem un pieļaujamo trokšņu robežlielumu neievērošanu. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas